Brnabić: Od Otvorenog Balkana nema štete, samo koristi tanjug

Objavljeno: 27.04.2022. 15:33 Izmenjeno: 29.04.2022. 11:05

Pridruživanje BiH Otvorenom Balkanu podržali su predsednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, koji takođe učestvuju na panelu.

foto tanjug

 

Srbija sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom prošle godine je imala ukupnu robnu razmenu od 2,5 milijardi evra i to su značajni partneri i za veće države, izjavila je premijerka Ana Brnabić na Jahorina ekonomskom forumu 2022.

„Perspektive su mnogo bolje, jer pored Telekoma sada i EPS planira da uđe kao investitor kroz hidroelektranu Buk-Bjela sa preko 200 milona evra, kao dela sitema hidroelektrana u kome su još Foča i Pauci. Očekujemo da i vlast u BiH prepozna ovaj projekat kao posao od posebnog značaja, jer EPS ulazi u taj projekat kao bilo koji drugi investitor i takav tretman treba i da ima“, izjavila je Brnabić na završnom panelu „Regionalna saradnja i ekonomski razvoj“.

Dodala je da bi EPS i Srbija tim projektom postali najveći investitor u BiH i RS.

Brnabić je rekla i da su uz taj projekat izgradnja aerodroma Trebinje i drugi slični poslovi po značaju i obimu nešto što nismo imali do sada i da otvaraju mogucnost za dodatne projekte i saradnju.

„Ako bi se čitav Zapadni Balkan uključcio u Otvoreni Balkan uvećali bi se BDP u regionu za sedam odsto, što je neverovatno. Ja ne mogu da razumem da neki partneri sa Zapadnog Balkana ne žele da se uključe u ovaj projekat, ali očekujem da će već krajem ove i početkom sledeće godine da se uključe kada se budu videli benefiti saradnje između Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekla je Brnabić.

Dodala je da očekuje da će pritisak građana iz regiona na političare biti toliki da će odlučiti da se priključe, jer, kako kaže, nema nikakve štete od Otvorenog Balkana, već samo koristi.

Uzimanje gasa u tranzitu bio bi presedan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa Balkanskim tokom kroz Bugarsku do Srbije, uz ocenu da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu nije na mestu.

„Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugvorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad“, naglasila je Brnabić u izjavi novinarima na Jahorina ekonomskom forumu na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi tranzita ruskog gasa.

Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.

To je, istakla je, „jednostavno nemoguće“.

„Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera – mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže “dovoljno smo dobri da to ne radimo““, istakla je Brnabić.

Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to dovelo do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.

Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod.

„Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi“, ukazala je Brnabić.

Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponavlja, bio bi presedan

„Ali, svašta je viđeno u prethodnom periodu“, dodala je ona.

Brnabić je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.

„Mene zanima kako ljudi žive u Srbiji, a svaki poremećaj u EU, imao bi negativne posledice po privredu Srbije. Što je sve mirnije i stabilnije, to je bolje za nas“, zaključila je premijerka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana