Brnabić nastavlja posetu Njujorku Tanjug

Objavljeno: 24.07.2018. 08:04 Izmenjeno: 24.07.2018. 20:23

Očekujem da će poseta SAD pomoći boljem razumevanju i saradnji dveju zemalja, izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić nakon posete Njujorškoj berzi.

foto Tanjug

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić obišla je Njujoršku berzu i sastala se sa predsednicom berze Stejsi Kanin-gam. Brnabić je predstavila najvažnije rezultate strukturnih reformi koje je Srbija sprovela i najznačajnije ekonomske pokazatelje.

One su zajedno obišle berzu i tom prilikom Kaningham je predstavila istorijat Njujorške berze predsednici Vlade Srbije.

Kaninghamova je postavljena u maju ove godine i ujedno prva žena koja vodi Njujoršku berzu još od njenog osnivanja pre 226 godina.

Kao prva žena na čelu te institucije sa dugom tradicijom, Stejsi Kaningham je iznela svoja iskustva i izazove u vođenju Njujorške berze.

U srdačnom susretu, Brnabić i Kaningham razgovarale su o poslovnoj klimi i uslovima poslovanja. Brnabić je predstavila najvažnije rezultate strukturnih reformi koje je Srbija sprovela i najznačajnije ekonomske pokazatelje.

„Srbija je otvorena za poslovanje i saradnju sa vodećim svetskim kompanijama“, istakla je u razgovoru premijerka Brnabić. Ona je dodala da je Srbija dobila priznanja vodećih međunarodnih finansijskih institucija za sprovedene reforme i da je danas lider u privlačenju direktnih stranih investicija, po oceni Fajnenšel Tajmsa (Financial Times).

Brnabić se upisala u Knjigu utisaka i poklonila Kaningham knjigu o Nikoli Tesli.

U posveti, Brnabić je napisala:

„Nikola Tesla bio je jedan od najvećih naučnika i inovatora. On je bio i snažna veza naše dve zemlje i dva naroda. Velike ideje i ljudi pokreću svet napred. Hvala vam što ste ličnim primerom ohrabrili sve žene na svetu da se ne plaše da idu u susret svojim snovima“.

Kao prva žena predsednica Vlade Srbije i prva žena predsednica Njujorške berze, Brnabić i Kaningham razgovarale su o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju u poslu. Složile su se da je važno ohrabriti žene da se što više uključe u politiku i biznis i da se bore za svoje karijere i ravnopravan položaj u društvu.

Kaningham je počela da radi na Njujorškoj berzi 1994. godine, kada je bila jedna od samo 30 žena među više od 1.000 zaposlenih muškaraca na berzi. Od 2015. godine obavljala je funkciju operativnog direktora Njujorške berze. Zalaže se za aktivnije uključivanje žena u oblasti prirodnih nauka.

Njujoršku berzu je ranije posetio veliki broj svetskih lidera i političara, među kojima i Nelson Mandela, Kofi Anan, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, irski premijer Leo Varadkar, japanski premijer Šinzo Abe, nekadašnji kineski premijer Ven Ðibao, nekadašnji američki predsednik Ronald Regan, i drugi.

U nastavku posete Njujorku, Brnabić se sastala sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs), koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Silicijumskoj dolini, kako bi podržali razvoj srpskog startap ekosistema širom sveta.

 

Brnabić sa predstavnicima Ist-Vest Instituta

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Sjedinjenim Američkim Državama, radnom večerom sa predstavnicima Ist-Vest Instituta (East West Institute) u Njujorku.

Ist-Vest Institut je globalna mreža istaknutih političara, lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Predsednik Instituta je Kameron Manter, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji.

U razgovoru sa predsednikom i članovima Instituta, premijerka Brnabić predstavila je aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji i prioritete Vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Brnabić je istakla da je u protekle tri godine Srbija značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija.

„Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koja je započeta u mandatu prethodne Vlade, a koju je nastavila Vlada koju ja vodim, Srbija danas ima stabilnu ekonomiju“, naglasila je Brnabić.

Prošle godine Svetska banka proglasila je Srbiju liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi i povećan je kreditni rejting Srbije.

Brnabić je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija: samo u prvih pet meseci ove godine, neto priliv direktnih stranih investicija iznosio je više od 1,1 milijarde evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona je takođe izdvojila trend povećanja izvoza u ovoj godini, pre svega izvoz IT usluga koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

„Prioriteti ove Vlade su digitalizacija i obrazovanje“, istakla je Brnabić i dodala da su oni ključni za dugoročno održivi razvoj celog društva. „Upravo zato, naš fokus je na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj. Digitalizacija nije samo IT, ona je naša šansa da modrnizujemo i ekonomiju i celo društvo. Modernizacijom obrazovanja, želimo da stvaramo mlade generacije koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav. Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept celoživotnog učenja, koji stvara uspešne pojedince, koji onda kreiraju uspešno društvo“, naglasila je Brnabić u razgovoru.

Da bismo podstakli mlade da se oprobaju u biznisu, od oktobra stupa na snagu uredba koja sve one koji osnuju firmu odmah posle završetka srednje škole ili fakulteta, oslobađa plaćanja poreza i doprinosa državi u prvih godinu dana rada firme. Ukoliko firma bude uspešna, država će kasnije naplaćivati porez, a ukoliko firma ne izdrži test tržišta, naveli smo mlade ljude da pokušaju, što je jako važno, obzirom da želimo da gradimo preduzetničku kulturu u Srbiji, koja podrazumeva da se ne plašite pokušaja i da vas prvi neuspeh neće zaustaviti u karijeri, istakla na premijerka.

Predsednica Vlade rekla je da su postignuti značajni rezultati u jačanju elektronske uprave.

„Moderna e-Uprava koja je u službi svih građana i privrede, simbol je modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji građana, a ne obrnuto“, istakla je premijerka.

„Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade, jer nam je cilj stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije“, zaključila je predsednica Vlade. „Nastavljamo da radimo na unapređenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju adinistrativnih barijera, unapređenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad. Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehenologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede“, dodala je ona na sastanku.

„Da bismo postigli da naš rast bude dugoročno održiv, posebnu pažnju posvećujemo kulturi, jer je ona osnova za razvoj svake nacije i očuvanje identiteta“, dodala ja Ana Brnabić u razgovoru.

Ist-Vest Institut jedna je od najuticajnijih institucija u oblasti međunarodnih odnosa i spoljne politike u svetu. Među najvažnijim aktivnostima Instituta ubraja se organizacija prvih vojno-vojnih razgovora između članica NATO i Varšavskog pakta početkom 80. godina prošlog veka, kao i aktivna uloga u zemljama u tranziciji u istočnoj Evropi, uključujući i krizu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U 2016. godini Institut je bio jedan od osnivača Globalne komisije za bezbednost u sajber prostoru. Institut ima aktivnu ulogu u prevenciji i rešavanju sukoba u svetu, sa fokusom na promociju dijaloga i posredovanje između različitih strana u sukobima. Glavne kancelarije Ist-Vest instituta su u Njujorku, San Francisku, Moskvi i Briselu, a ima više od 170 partnerskih centara širom sveta, uključujući i Srbiju.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić će u nastavku posete Sjedinjenim Državama, danas imati tu prvililegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu i sastane se sa predsednicom Njujorške berze (New York Stock Exćange), Stejsi Kaningam.

Premijerka Brnabić će u Vašingtonu biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD, koja će biti održana povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Taj jubilej biće obeležen nizom manifestacija, koje će u glavnom gradu SAD biti održani od 25. do 28. jula.

Brnabić će u Njujorku i Vašingtonu imati više susreta sa američkim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i kompanija koje imaju sedište u toj zemlji. Razgovaraće i sa predstavnicima naučne i poslovne zajednice.

Tokom posete SAD, predsednica vlade sastaće se sa ministrom finansija SAD Stivenom Mjučinom i sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom.

Tokom boravka u Vašingtonu, Brnabić će se sastati sa kongresmenima Tedom Poeom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskog Kokusa.

Predsednica vlade razgovaraće i sa senatorom Džejmsom Rišom, kao i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Potkomiteta za Evropu u američkom Senatu i senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata.

Premijerka Brnabić će u Vašingtonu imati izlaganje u Međunarodnom republikanskom institutu, dok će se u Njujorku sresti sa članovima Ist-Vest Instituta.

Ona će u Njujorku posetiti Tesla naučni centar, neprofitnu nevladinu organizaciju koja je nedavno uključena u registar istorijskih mesta države Njujork.

Ova organizacija promoviše obrazovanje i nauku i formirana je sa ciljem razvoja regionalnog naučno-tehnološkog centra na Long Ajlendu. Ovaj centar otkupio je imanje na kome se nalazi Teslina laboratorija.

Premijerka Brnabić sastaće se u Njujorku i sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Kaliforniji, kako bi podržali srpske startap kompanije širom sveta.

Ovo udruženje trenutno ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana