Brnabić: Neka Kurti već jednom tuži, umesto što stalno preti Tanjug

Objavljeno: 13.06.2021. 12:01 Izmenjeno: 14.06.2021. 09:03

Neka Aljbin Kurti već jednom tuži Srbiju za genocid, umesto što time stalno preti i koči progovaračke napore, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić

Ona je, u intervjuu za TV Prva, ocenila da je premijer privremenih prištinskih institucija – „ideološki fanatik“ i da „sve što smo predviđali da će se događati ako Kurti bude predstavljao Prištinu u dijalogu, pokazalo se kao tačno“.

„Preti Srbiji tužbom za genocid. Neka ga, neka preti, ali hajde da vidimo šta ima da kaže u toj tužbi, a mi ćemo da dokažemo šta se zaista dogodilo“, poručila je Brnabićeva.

Ona je dodala da Kurti na svakom sastanku „pravi cirkus“ i podsetila da je on javno rekao kako mu dijalog nije prioritet.

„Mi smo znali šta se sprema i koliko će biti teško, ali smo uvereni i dalje da je dijalog važan za bezbednost i razvoj regiona zapadnog Balkana“, ukazala je Brnabićeva.

Na pitanje da li je moguće da se u Srbiji postigne konsenzus o pristupu rešaavanju pitanja Kosova i Metohije, ona je rekla da „nema nadu“ da će se tako nešto dogoditi.

„Imate Ðilasove ljude na Kosovu koji govore sve što je u suprotnosti sa interesima Srba i sa njihovom bezbednošću. Kažu da bi rešavanje kosovskog pitanja trebalo da sačeka da se reše druga unutrašnje politička pitanja, misleći pod tim da ruše Aleksandra Vučića“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da sve više tzv. opozicionih stranaka tvrdi kako je Kurti odličan sagovornik, ali da bi pre toga trebalo da se smeni Vučić.

Brnabić je ukazala da je na osnivanje nove stranke Dušana Petrovića u Šapcu gost je bila Viola fon Kramon, koja je rekla sve što je u suprotnosti sa interesima Srba na Kosovu i poznato je da se strastveno zalaže za nezavisnost tzv. države Kosovo.

„Mislim da konsenzus nije moguć. S druge strane, u Prištini imate političke elite koje ne žele dijalog i ja smatram da je to katastrofa i za region i za Evropsku uniju. Vidite da iz EU ne reaguju kada je profesorki Dariji Kisić Tepavčević zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, ne reaguju kada je oskrnavljena crkva Hrista Spasitelja u Prištini. Ali očekujem da će se i dalje vršiti pritisci na Srbiju, u tzo nemam sumnji“, ukazala je premijerka Brnabić.

Uoči predstojećih međunarodnih sastanaka predsednica vlade Srbije je poručila da to što je Srbija konstruktivna i fleksibilna niko ne bi trebalo da tumači kao slabost ili zaključak da se Srbija nekoga ili nečega plaši.

„Svaki put kada mi kažu da smo jednaki, ja se slažem da smo jednaki kao ljudska bića. Međutim, nismo jednaki ni na jedan drugi način jer Srbija je država koja ima crvene linije preko kojih neće preči, a tzv. Kosovo nije međunarodno priznata država“, zaključila je Brnabićeva.

Na pitanje o protestima zbog prljave tehnologije koju navodno donose kineski investitori, ona je rekla da je u Srbiji sve više „ludističkih pokreta“ na kojima se protestuje protiv investicija.

„Kažu da Kinezi donose prljavu tehnologiju – to više nije tako, Kina je jedan od lidera modernih tehnologija“, istakla je Brnabićeva i podsetila da neki protestuju i protiv američkih i austalijskih investitora, kao što je kompanija Rio Tinto, ali i protiv domaćih investitora.

Cilj nekih opozicionih lidera je, prema njenim rečima, „samo da se nešto ne bi otvorilo, da bi Srbija stagnirala, kako bi oni iskoristili šta god mogu da iskoriste, samo da nekako mogu da se vrate na vlast“.

„Ovo su vremena kada se građani Republike Srbije bogate, kada se narod bogati, a vi, valjda ste se dovoljno obogatili, time se bave nadležne institucije, ali ne možete da kompromitujete razvoj Srbije da biste se vi vratili na vlast. To nećemo dozvoliti“, istakla je premijerka.

Ona se osvrnula na ekonomske rezultate koji su postignuti u 2020. godini kada je izbila pandemija korona virusa i podsetila da smo imali najmanje pad BDP u Evropi i smanjenje nezaposlenosti, iako je opšti globalni trend porast broja nezaposlenosti.

„Kada je zdravstvo u pitanju spadamo u krug najuspešnijih zemalja u borbi protiv korona virusa. Srbija je finansijski sposobna i stabilna i može da se stara o sebi ali i da pomogne drugima što smo i dokazali tokom pandemije. Broj vakcinisanih i dalje je negde oko 48 odsto, ali sam pomalo razočarana da nismo jos uvek stigli do 50 procenata. Mi ćemo i dalje imati dovoiljno vakcina i očekujemo da će se građani prijaviti za vakcinaciju kako bismo premasili tih 50 odsto i otvorili vrata da se život ponovo vrati u normalne tokove“, zaključila je pšredsednica vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana