Brnabić:Značajna podrška i iskustva Norveške Tanjug, Studio B

Objavljeno: 23.11.2017. 08:54 Izmenjeno: 24.11.2017. 10:59

„Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički cilj Republike Srbije, a podrška norveške Vlade u tom procesu nam je jako značajna“, rekla je Brnabić na predavanju koje je održala na Norveškom institutu za međunarodne odnose.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić završava svoju prvu zvaničnu posetu Kraljevini Norveškoj posetom Norveškom institutu za međunarodne odnose, gde je održala predavanje o evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji.

„Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri“, rekla je Brnabić i istakla da je za Srbiju ohrabrujuća poruka predsednika Evropske komisije, Žan Kold-Junkera, da su nam vrata Evropske unije otvorena.

Predsednica Vlade Srbije govorila je o posvećenosti Srbije sprovođenju teških reformi čiji cilj nije samo članstvo u EU, već pre svega održivi ekonomski rast i bolji kvalitet života svih građanki i građana.

Ekonomskim reformama koje su započete u mandatu prethodne Vlade, a koje je nastavila Vlada koju ona predvodi, Srbija je postigla fiskalnu konsolidaciju i smanjenje javnog duga. Započeta je opsežna i sveobuhvtna reforma držvne uprave gde je fokus stavljen na racionliazciju i povećanje efikasnosti rada javnih službenika.

Brnabic

To su sve bili preduslovi ili „condition sine qua non“ da bismo uopšte mogli da govorimo o ekonomskom rastu i boljem životu naših građana. „Da su reforme koje je Vlada sprovela bile uspešne, potvrđuju i pokazatelji kredibilnih međunarodnih institucija, pre svega konstantan napredak na Doing biznis listi Svetske banke, napredak od 12 mesta na Globalnoj listi konkurentnost Svetskog ekonomskog foruma i priznanje Fajnenšl tajmsa da je Srbija na prvom mestu po indeksu performansi direktnih stranih investicija“, naglasila je Brnabić u izlaganju.

Govoreći o prioritetima Vlade Srbije, Brnabić je istakla da su unapređenje kapaciteta i efikasnosti institucija, kao i unapređenje principa dobre uprave izuzetno važni.

„Uz vladavinu prava i unapređenje situacije u medijima, ovo su ključne oblasti na kojima će raditi zajedno sa civilnim društvom, kako bismo od Srbije svi zajedno napravili dobro mesto za život“, istakla je Brnabić.

Na predavanju u Norveškom institutu za međunarodne odnose, predsednica Vlade Srbije ponovila je da je evropska perspektiva jako važna za sve zemlje Balkana, s obzirom na tešku i turbulentnu prošlost.

„Uprkos razlikama, svi imamo isti zajednički cilj – mir i stabilnost, ekonomski napredak i članstvo u EU“, istakla je Brnabić.

„Članstvo u EU ne podrazumeva samo finansijske i ekonomske koristi, već pre svega prihvatanje evropskih vrednosti. Upravo zato, moramo da budemo posvećeni dijalogu, prevazilaženju razlika i građenju bolje budućnosti za sve građanke i građane Zapadnog Balkana“, naglasila je predsednica Vlada.

Brnabić je istakla značaj Berlinskog procesa, koji je pružio novu platformu za razvoj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i doprineo jačanju poverenja, razumevanja i dijaloga. U poslednje tri godine, postignut je značajan napredak u razvoju regionalne saradnje. Uspostavljena je Regionalna kancelarija za mlade i potpisan je Ugovor o transportnoj zajednici. Region Zapadnog Balkana tržište je od 20 miliona ljudi i atraktivno za investitore, što doprinosi ekonomskom jačanju celog regiona.

„O saradnji i ekonomskom povezivanju, naš region može mnogo da nauči upravo od skandinavskih zemalja. To je bio i jedan od ciljeva posete Norveškoj, da naučim kako da primenimo najbolje primere iz prakse i izgradimo modernu, tolerantnu i otvorenu Srbiju, Srbiju koja podržava inovacije, da naš razvoj bude baziran na znanju i da digitalizovana ekonomija bude pokretač modernizacije celog našeg društva.

Uz reformu obrzovanja i veća ulaganja u kulturu, mi imamo šansu da stvorimo društvo koje se neprestano razvija i raste“, rekla je Brnabić završavajući predavanje na Norveškom institutu za međunarodne odnose, vodećoj istraživačkoj instituciji u oblasti međunarodnih odnosa u toj zemlji.

 

Srbija opredeljena za nastavak saradnje u odbrani

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove i odbranu norveškog parlamenta, oceivši da je saradnja u oblasti odbrane Srbije i Norveške veoma razvijena, pored odličnih bilateralnih odnosa.

U poslednjih sedam godina, Kraljevina Norveška značajno je podržala reformu sistema odbrane, sa više od četiri miliona evra u različitim projektima.

„Opredeljeni smo za nastavak saradnje u oblasti odbrane, a posebno vojnomedicinske i vojnoobrazovne“, istakla je Brnabić.

Na sastanku sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove i odbranu norveškog parlamenta razgovaralo se i o učešću u multinacionalnim operacijama.

Pripadnici Vojske Srbije su, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Kraljevine Norveške, učestvovali u misiji Ujedinjenih nacija MINURCAT u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Predsednica vlade rekla je da Srbija daje aktivan doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu, te da trenutno 344 pripadnika Vojske Srbije učestvuje u šest misija pod mandatom UN i četiri EU misije.

Brnabić je naglasilda da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije.

„Pomoć i podrška Kraljevine Norveške u sprovođenju reformi izuzetno su važni za Srbiju“, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da bi za Srbiju bilo jako važno da se podrška proširi i u oblastima koje su prioriteti u radu vlade: obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije.

Na sastanku sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove i odbranu norveškog Parlamenta razgovaralo se i o unapređenju saradnje policija dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić i Čadež sa norveškim poslodavcima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastali su se danas u Oslu sa predstavnicima Konfederacije norveških poslodavaca, kojima je premijerka prezentovala najznačajnije rezultate sprovedenih ekonomskih reformi, a posebno u vezi sa unapređenjem investicione klime.

Predsednik PKS Marko Čadež je detaljno govorio o tome šta je sve Srbija uradila na unapređenju poslovanja i privlačenju novih investicija.

Čadež je predstavio napredak u oblasti infrastrukture, prilagođavanja zakonodavnog okvira radi stvaranja boljih uslova poslovanja, kao i podsticanju fer konkurencije.

Čadež se u svom izlaganju osvrnuo na pozitivne ocene međunarodnih finansijskih institucija u vezi sa unapređenjem uslova poslovanja i investicione klime u Srbiji.

Sastanku u Konfederaciji norveških poslodavaca prisustvovala je i generalna direktorka „Telenor Srbija“ Ingeborg Ofsthus, kompanije koja je sa oko dve milijarde evra najveći pojedinačni investitor u Srbiji.

Ona je govorila o iskustvima poslovanja u Srbiji i istakla je pozitivna iskustva poslovanja te kompanije u Srbiji.

Ofsthus je naglasila da su zakonodavne i privredne reforme koje je vlada sprovela doprinele unapređenju poslovne klime i pozvala i druge norveške kompanije da investiraju u Srbiji.

Konfederacija norveških poslodavaca okuplja norveške kompanije, od malih porodičnih firmi do velikih multinacionalnih kompanija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana