Brnabić: Naš zadatak je da napravimo evropsku Srbiju Tanjug

Objavljeno: 08.05.2019. 14:22 Izmenjeno: 09.05.2019. 10:31

Ukoliko želimo da se Zapadni Balkan ekonomski razvija potrebno je da umesto politike govori ekonomija, izjavila predsednica vlade Ana Brnabić na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zabrinuta kada je u pitanju datum pristupanja Srbije Evropskoj uniji i istakla da je zadatak države da napravi evropsku Srbiju, a da će odluku o ulasku Srbije doneti zemlje članice EU.

Brnabić je, na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, rekla da je proces pristupanja EU od velike važnosti zbog ekonomskih reformi, vladavine prava i političke stabilnosti u regionu, ali da čin pristupanja ne zavisi samo od zemalja kandidata.

„Putovanje ka EU je podjednako važno koliko i destinacija“, podvukla je Brnbabić na panelu o Zapadnom Balkanu gde su prisustvovali i ostali lideri iz regiona i istakla da je njen cilj kao premijerke da sprovede reforme na najbrži mogući način.

Prema njenim rečima, najbitnije je da se te reforme istinski sprovedu, a ne da predstavljaju puko „štikliranje“ otvaranja i zatvaranja poglavlja.

„Reforme dovode do suštinskih promena kao što su efikasnija i transparentnija državna uprava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravljenje prostora za slobodne medije, intenzivniji razgovori sa civilnim društvom… To je evropski put i to znači evropska Srbija”, navela je Brnabić.

Ističe da bi sve zemlje pre ulaska u EU trebalo da sprovedu te reforme, jer ukoliko je, kaže, pristup EU politička odluka, onda pođednako gubi i EU i ta država jer nije dovoljno pripremljena za evropsko tržište.

Kako kaže, nedovoljno pripremljena zemlja ne može biti ni konkurentna na takvom tržištvu, već će sve više zavisiti od EU.

“Treba da budete spremni za takmičenje na evropsko tržište i da uvećavate snagu EU”, zaključila je Brnabić.

 

Kada politika postane teška, slediti poslovne ljude

Premijerka Srbije kaže da ukoliko želimo da se Zapadni Balkan ekonomski razvija potrebno je da političari slede poslovne ljude, jer, kako kaže, kada politika postane teška i kada ima manje prostora za politički dijalog, onda je pametna stvar da umesto politike govori ekonomija.

„Važno je da u vremenima koja su kao sada politički kompleksna u regionu, privredne komore rade na povezivanju ekonomija i pokažu put politikama. Zato je važno da Komorski investicioni forum, odnosno privredna komora celog regiona, nastavi svoje aktivnosti“, rekla je Brnabić na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Istakla je i da je politički dijalog između država u regionu ključna stvar da Zapadni Balakn ispuni pun ekonomski potencijal.

„Stalni politički dijalog o svim pitanjima, naročito onim najtežim, treba održavati i to je ono u šta treba da investiramo mnogo vremena i resursa”, rekla je premijerka Srbije na panelu kojem su prisustvovali i ostali lideri Zapadnog Balkana – predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Savetom ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njenim rečima, svakodnevnim dijalogom i rešavanjem svih regionalnih pitanja, poslaćemo sliku zemljama sa strane da nas posmatraju kao stabilan i predvidiv region.

Druga stvar koja je bitna za razvoj regiona, navela je premijerka Brnabić, jeste infrastrukturna povezanost regiona, da treba gradtiti nove autoputeve i železnice koje će nas povezivati.

Ona je dodala da takvih projekata u regionu ima mnogo, i izrazila zadovoljstvo što je jedan od tih projekata izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva čija izgradnja, podseća, počinje u junu ove godine.

Osim toga, navodi Brnabić, za jačanje i razvoj regiona potrebno je zajedničko energetsko tržište, ulaganje u obnovljive izvore energije, zatim ulaganje u mala i srednja preduzeća.

“Bitno je i da postanemo region koji ima bolju sredinu za mala i srednja preduzeća”, podvukla je Brnabić i dodala da Srbija planira više od 70 odsto sredstava od EBRD-a da uloži u privatni sektor.

Digitalnu povezanost premijerka je navela kao još jedan način jačanja regiona i podsetila da su zemlje u regionu u aprliu potpisale Sporazum o romigu koji je, kaže, prva opipljiva stvar koju će osetiti građani i poslovna zajednica.

Brnabić je istakla da je za region bitno i slobodno kretanje radne snage, te da region mora biti fleksibilniji u smislu da građani iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana mogu raditi bilo gde na tom prostoru.

Izrazila je nadu da će uskoro biti potpisan Sporazum o uzajamnom priznanju akademskih kvalifikacija, jer, kaže, to će osigurati da mladi i obrazovani ostanu u regionu.

“Taj sporazum bi pružio više mogućnosti mladima da nađu dobar posao u regionu, jer kada jednom odu u Zapadnu Evropu teško se ponovo vraćaju ovde”, primetila je premijerka Srbije.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije.

Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo juče, a završava se sutra, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana