Otvoren Centar za sekvenciranje genoma Studio B, Tanjug

Objavljeno: 09.12.2021. 12:08 Izmenjeno: 10.12.2021. 11:17

Prvi centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, ukupne vrednosti od 600 miliona dinara, otvoren u Beogradu. Centar će omogućiti da se Srbija dodatno pozicionira kao zemlja koja investira u nauku i nove tehnologije, poručila na otvaranju premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju prvog Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u našoj zemlji, ukupne investicije 600 miliona dinara, i poručila je da će Centar omogućiti da se Srbija dodatno pozicionira kao zemlja koja investira u nauku, nove tehnologije.

Uz podršku Vlade Srbije, Centar je izgrađen u saradnji državnog Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Pekinškog instituta za genomiku (Beijing Genomics Institute), a za njega je rekonstruisan objekat u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Brnabić kaže da će novootvoreni Centar omogućiti da se Srbija pozicionira kao zemlja čija se ekonomija bazira na veštačkoj inteligenciji i na bioekonomiji i kao zemlja koja mnogo ulaže u zdravlje svojih ljudi i celokupan zdravstveni sistem.

Kako je navela premijerka, u prvom trenutku značiće mnogo u borbi protiv korona virusa.

„Moći ćemo da pratimo sve mutacije virusa u našoj zemlji. Nećemo morati da čekamo informacije iz sveta o virusu, već ćemo moći da pratimo na nivou kakvom u ovom trenutku u Evropi može samo Velika Britanija“, navela je ona.

Premijerka dodaje da će u budućnosti značiti i za sve ljude koji žele da se ostvare kao roditelji jer će upravo na tom mestu od 1. januara krenuti obuka za sprovođenje prenatalnih testova koji se sada mogu raditi u inostranstvu.

U tom smislu, Brnabić kaže i da će testovi biti mnogo jeftiniji, odnosno da za razliku od cene između 600 i 700 evra u inostranstvu, u novootvorenom Centru u Beogradu u početku će cena biti između 200 i 300 evra, a kasnije i jeftinije.

Brnabić je navela da otvaranje Centra predstavlja početak nove budućnosti u Srbiji i podsetila da je 2016. godine prepoznata četvrta industrijska revolucija kao velika šansu i potencijal Srbije za sveopštu i sveobuhvatnu digitalizaciju.

Od tada je urađeno mnogo, kazala je Brnanić i dodala da se danas uprkos pandemiji virusa korona vide rezultati u smislu otpornije ekonomije, boljeg obrazovanja, efikasnije javne uprave i ti rezultati su eksponencijalno bolji svake godine.

Kako kaže, za našu zemlje je vreme da se krene korak napred koji znači ubrzani rast i razvoj, a to znači veštačka inteligencija, biotehnologija, biomedicina, bioekonomija, bioinformatika.

„Procenjuje se da će do 2027. godine tržište biotehnologije vredeti 835 milijardi dolara, a mi želimo da budemo značajan deo tog tržišta jer imamo znanje, talenat, dobre univerzitete, fenomenalne ljude, dobre institute. To ćemo postići tako što ćemo dodatno uložiti i u fakultete, institute i ljude i ovo je prvi korak“, kazala je Brnabić i istakla da je otvaranje Centra prvi korak ka BIO 4 kampusu.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo smatra da će Centar obezbediti nove prilike za saradnju Srbije i Kine u oblasti medicine, biomedicine i biologije.

Direktorka Instituta Jelena Begović zahvalila je svima koji su doprineli da se Centar otvori, a posebno premijerki Brnabić jer je, kako je navela, nauku, u ovom slučaju biomedicinu, prepoznala kao pravi put za budućnost.

„Ovo je veliki dan za tehologiju i nauku u Srbiji i predstavlja početak nove budućnosti za nas. Rezultat svega što budemo ovde radili biće u svrhu poboljšanja kvaliteta života naših ljudi“, kazala je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana