Brnabić na izložbi Kulturnog centra o Savi Šumanoviću Tanjug

Objavljeno: 19.06.2019. 20:43 Izmenjeno: 20.06.2019. 11:22

Premijerka Ana Brnabić posetila je srpski Kulturni centar u Parizu, gde je obišla izložbu „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ Galerije Matice srpske.

foto /Vlada Srbije, Tanjug

Izložba je otvorena u maju povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

Prikazan je i kratka video prezentacija platforme „Srbija stvara“, koju je pokrenula Vlada Ane Brnabić, a čiji je deo i Galerija Matice srpske.

Brnabić je na prijemu rekla da je ovo godina u kojoj dve zemlje slave 180 godina diplomatskih odnosa i u kojoj ćemo posle više decenija ponovo uspostaviti bliske, tradicionalno dobre odnose.

„Preci su nam ostavili bratske odnose. Uvek smo se borili za iste vrednosti, a uloga nas političara da te odnose očuvamo i kao takve ostavimo budućim generacijama“, rekla je predsednica vlade.

U tom smislu su, kaže, veoma važni sastanci koje je danas imala u Parizu, kao i predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose dve zemlje, rekla je Brnabić.

Ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, kaže Brnabić, to su umetnici – od Save Šumanovića do Vlade Veličkovića, koji je prisustvovao prijemu.

Pored političke transformacije zemlje, prioritet Vlade Srbije su umetnost, kultura, znanje, inovacije, istakla je Brnabić i dodala da su danas, za razliku od ranijih vremena, ministarstva koja pokazuju snagu jedne zemlje – ministarstva obrazovanja i kulture.

Prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i umetničkog sveta Pariza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 33°C
Min: 19°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana