Brnabić: Sledeće nedelje sastanak Odbora o ustavnim amandmanima RTS, Tanjug

Objavljeno: 08.04.2021. 10:19 Izmenjeno: 09.04.2021. 09:27

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima i da se naredne nedelje očekuje sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se dublje ušlo u izmene Ustava.

foto Tanjug

„Odbor za ustavna pitanja će naredne sednice imati sednicu, a mi iz Vlade Srbije ćemo biti prisutni kako bismo dublje ušlu u te izmene“, rekla je Brnabićeva, podsećajući da je Vlada Srbije 3. decembra usvojila inicijatvu za izmenu Ustava i prosledila je parlamentu.

„Time ulazimo dublje u taj proces i ostajemo na raspolaganju Skupštini za svu dodatnu logoističku podršku. Pomoći ćemo da se organizuje dodatni sveobuhvatni dijalog, ako postoji potreba na tu temu“, dodala je ona.

Brnabić je kazala da je ministarka pravde na početku svog mandata inicirala sastanak sa Društvom sudija Srbija, jer su oni bili najviše kritični prema amdmanima vlade u prethodnom mandatu.

„Razmišljajući da je važno da imamo društveni konsezus o izmenama u pravosuđu, osnove za vladavinu prava, efikasnije i odgovornije pravosuđe, na usluzi građanima, pre svega nezavisno pravosuđe, mislili smo da je važno da taj proces bude što inkluzivniji“, rekla je ona.

Rekla je da je vladavina prava važna tema i da želi društveni konsenzus o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

„U razgovoru sa predsednikom (Vučićem) i kolegama iz Vlade shvatila sam da jako mnogo pričamo sa predstavncima EU, zemalja članice Unije, međunarodnim orgazacijama i svim ostalim partnerima o reformama koje kao Vlada provodimo u toj obalsti, ali izuzetno malo komuniciramo o tome sa građanima“, objasnila je.

Ukazala je da je ono što se malo zna, da se 70 odsto onoga što Vlada u ovom trenutku radi tiče vladavine prava i posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanju pregovaranja sa EU o članstvu.

 

Do kraja aprila završetak rada na ZPP

Ministarstvo pravde će do kraja aprila završtiti rad na Nacrtu izmana i dopuna Zakona o parničnom postupku (ZPP), nakon čega će otpočeti javna rasprva, najavila je premijerka Ana Brnabić.

„Izmene i dopune ZPP-a na kojima je rad u toku, treba da ubrzaju suđenja i donekle smanje broj predmeta, da rad sudova i sudija učine efikasnijim, kao i svih zaposlenih koji rade na tim predmetima, kako bi građani u razumnom roku mogli da dobiju svoje sudske odluke“, precizirala je Brnabićeva.

Nakon javne rasprave, kako je rekla vlada će podneti predlog Skupštini za izmenu ovog važnog zakona, koje će umnogme doprineti tome da imamo efikasnije sudstvo.

Brnabić je rekla i da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savetu sudstva (VSS), Državnom veću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Namera je, kaže, da se dodatnim zapošljavanjem i preraspodelama, pomogne sudstvu da bude efikasnije, manje opterećeno, a da građani dobiju suđenja u razumnom roku, što će, dodaje, unaprediti osećanje vladavine prava i pravde u Srbiji.

Takođe, premijerka je navela da je Ministarstvo pravde, uz podršku Saveta Evrope i EU izradilo Nacrt izmena i dopun Poslovnika o radu DVT, kojim se reguliše postupanje Poverenika za samostalnost javnog tužilaštva.

Ona je dodala da se očekuje da se razmatranje tog Pravilnik uvrsti na dnevni red jednog od prvih narednik zasedanja DVT-a.

„Ovo se tiče samostalnosti, jačanja pravosuđa, i kao takve, vladavine prava“, rekla je Brnabić.

 

Koordinacija sa predstavnicima EU

Premijerka je posebno navela i da vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnost sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne poseduju ni mnoge države članice EU.

„Ako uspemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građavni i privreda, ali i celo naše sudstvo, da planira resurse, vreme“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sutra ističe rok za prijave.

„Time pokazujemo opredeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno odgovorno, kome vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške“, rekla je Brnabić.

Brnabić o frilenserima:Uvek sam za razgovor,ali ne ultimatum

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je vlada postigla odlično kompromisno rešenje po pitanju naplate poreza frilenserima i da joj je žao što deo njih protestuje, kao i da je uvek spremna za dodatni razgovor, ali ne i za ultimatum.

„Mislim da smo naporno radili i postigli rešenje, žao mi je što protestuju. Uvek sam za razgovore, ali ne za ultimatum. Da vidimo šta možemo da uradimo, ali tako da svi građani pred zakonom i institucijama budu jednaki“, navela je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara o protestu frilensera.

Dodaje da je uvek spremna za dodatne razgovore, ali da misli da je država stvarno dala sve od sebe da se nađe komprmisno rešenje, koje je i prihvatilo Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, dok drugo udruženje nije – Udružnje radnika na internetu.

„Ako treba da pričamo, tu sam“, poručila je Brnabić.

Kaže da je danas kada je izlazila iz skupštine, iako su joj pojedini zviždali i negodovali, prišla okupljnenim frilenserima da ih pozdravi i razgovara sa njima.

Brnabić dodaje da je to bilo, sa njene, pristojno i ljudsko ponašanje, i da je htela da im kaže da je uvek spremna za razgovore, iako je vlada sa njima mesecima vodila razgovore i dala čak tri predloga da se reši problem neizmirenog poreza.

„Nekorektno je da neko iskoristi moj neki ljudski gest i da kaže kako oni imaju rezultate protesta, jer sam se navodno uplašila nekog i pristajem na razgovor. Poziv na razgovor nije strah već suprotno, pokazatelj odgovornog ponašanja“, navela je Branbić.

Objašnjava da je vlada dala zaista kompromisno rešenje frilenserima da svi koji su zarađivali do 467 evra mesečno ne plaćaju ništa i da ne duguju za porez u prethodnih pet godina, dok, na primer, oni koji su zarađivali 600 evra plaćaju 21 evro mesečno.

Dodaje da su predlogom koji je usvojila vlada za izmene Zakona o porezu na dohodak građana otpisani svi porezi i doprinosi do nivoa minimalne zarade.

Brnabić kaže da je podignut neoporezivi deo i da svima koji su zarađivali više od oko 500 evra mesečno su umanjene stope i otpisane kamate i drugo, kao i da im je omogućeno da mogu da plate dug u narednih 10 godina.

Dodaje da su frilenseri, takođe, pozvani u radnu grupu da sa vladom zajedno radi na izmenama i dopunama zakona za ubuduće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana