Brnabić: Izgradnja metroa u Beogradu počinje krajem godine Tanjug

Objavljeno: 25.02.2021. 17:25 Izmenjeno: 25.02.2021. 17:25

„Sada možemo da kažemo da će do kraja godine početi izgradnja metroa u Beogradu“, rekla je Brnabić

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  da će izgradnja metroa u Beogradu početi krajem godine i da je novac u budžetu obezbeđen i za studije izvodljivosti i za početak gradnje.

Brnabić je tako odgovorila na pitanje narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Feharovića u Narodnoj skupštini kada će početi izgradnja beogradskog metroa.

Podsetila je da je Vlada Srbije potpisala predugovore sa kineskim i francuskim kompanijama koje će raditi na izgradnji metroa, ali i da je budžetom za ovu godinu obezbedila novac za početak izgradnje, studije izvodljivosti i projektno-tehničku dokumentaciju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kazao je da će u novembru početi radovi na izgradnji depoa za beogradski metro u Makišu, a da će nakon toga krenuti izgradnja prve linije metroa od Železnika do Mirijeva.

Dodao je da će za dve godine početi izgradnja druge linije od Zemuna do Mirijeva.

Istakao je da je vrednost investicije za prve dve linije metroa 4,4 milijarde evra, a da je, dodaje, u planu da se gradi i treća.

Govoreći o završetku radova na obe linije, Momirović je naveo da će prva linija biti završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

Momirović je rekao da je izgradnja metroa najveća investicija u istoriji Beograda.

Kragujevac prvi grad gde gasimo kotlarnice na ugalj

Premijerka je izjavila da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji gde će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, a umesto toga biće priključen gas.

Brnabić je u Narodnoj skupštini, gde odgovara na pitanja narodnih poslanika, kazala da će to značajno smanjiti zagađenje vazduha.

Istakla je da taj priključak na gas širom mreže omogućava izgradnja gasovoda „Balkanski tok“.

Premijerka je navela da će do kraja mandata ove vlade stare kotlarnice na mazut i ugalj biti zamenjene u mnogim gradovima u Srbiji.

„To će značiti mnogo za građane i za smanjenje zagađenja vazduha“, rekala je Brnabić i dodala da smatra da će to biti najvažniji zadatak ove vlade.

Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu

Premijerka Brnabić izjavila je odgovarajući na pitanje o potencijalnom rudniku jadarita, kakav kod Loznice planira da otvori kompanija “Rio tinto”, da će se poštovati standardi za zaštitu životne sredine i da Srbija neće dozvoliti da se litijum izvozi kao sirovina.

Samostalni poslanik Vladan Glišić pitao je danas premijerku, koja je sa ministrima došla u Skupštinu Srbije da odgovara na pitanja poslanika, o javnoj raspravi u vezi sa promenom prostoronog plana i izgradnji deponije.

Brnabić je svim građanima Srbije, posebno Loznice, rekla da će najveća pažnja biti posvećena elaboratu o zaštiti životne sredine i da će od kompanije ““Rio Tinto““ biti zahtevano da se pridržavaju najboljih ekoloških standarda.

“Javna rasprava je održana, što ne znači da neće dodatno da se razgovara”, rekla je Brnabić i pozvala Glišića na sastanak tim povodom, što je on prihvatio.

Ona je dodala da je u toku studija procene uticaja na životnu sredinu, navodeći da bi trebalo da se završi do juna ove godine, a dok se to ne završi, kako kaže, neće biti donate finalne odluke o daljem toku projekta.

Prema njenim rečima, rudnik koji se planira bi bio podzemni i neće ugroziti obradive površine, a kada je reč o deponiji, razgovara se, kaže, o dve lokacije.

““To će biti čvrsti otpad i neće ugroziti životnu sredinu, naročito reku”, rekla je Brnabić i napomenula da je otvorena da razgovara i sa lokalnim stanovništvom o tome.

Brnabić je kazala da je javni interes ulaganje kompanije od preko 1,5 milijardi evra, i to što nalazište Srbiji obezbeđuje 10 odsto svetskih rezervi litijuma, a ““Rio Tinto““ dobija pravo na eksploataciju.

“Biće nemoguće litijum izvoziti iz Srbije kao sirovinu, moramo da pravimo poluproizvod ili finalni proizvod da bi mogla ekonomija da se razvija”, rekla je premijerka i objasnila da bi Srbija mogla da postane evropski centar za proizvodnju baterija, električnih automobila i drugih proizvoda od litijuma.

“I sama investicija od preko 1,5 milijardi evra uz maksimalno poštovanje svih životnih standarda je prilika za Srbiju koju ne smemo da propustimo”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da kada ““Rio Tinto““ bude prodavao litijum, moraće da dokaže da su poštovali sve stadarde životne sredine.

Na pitanje o povećanju rudne rente, Brnabić je odgovorila da je i ministarka Zorana Mihajlović pokrenula to pitanje, da se razmišlja o tome, ali i da je važno da postoji stabilan okvir za investiture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana