Otvoren „Huawei“ Centar za inovacije i digitalni razvoj Studio B, Tanjug

Objavljeno: 14.09.2020. 13:45 Izmenjeno: 15.09.2020. 08:39

Kompanija Huavej u svom sedištu u Beogradu otvorila Centar za inovacije i digitalni razvoj, koji će znatno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji.

Kompanija „Huavej” otvorila je Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo. Premijerka Brnabić zahvalila je kineskim partnerima na otvaranju novog centra, koji će, kako navodi, znatno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji. Saradnja s kompanijom „Huavej” ogleda se i u razvoju pametnih gradova, dodaje premijerka i i ističe da je programom „Srbija 2025” planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada.

Premijerka Brnabić je zahvalila kineskim partnerima na otvaranju novog Centra, jer će, sigurna je, i to značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu.

Brnabić je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u zemlje, na kraju prve polovine ove godine šest odsto, dok je 2012. taj procenat bio 4,2.

„Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma i ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina presitići će u udeo poljoprivrede. Tada smo postigli cilj“, rekla je Brnabić.

Taj cilj, podsetila je, postavila je kao prioritet svoje vlade – pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativonosti.

„To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli“, rekla je Brnabić.

Tom rezultatu u digitalnoj transformaciji Srbije, dodaje, veliku ulogu imali su mladi i obrazovani kadrovi u našoj zemlji, ali i svetske komapanije koje su prepoznale njihov kvalitet.

Ističe, da je jedna od tih kompanija, i ključni partner Srbije, i kineski „Huavej“, te kaže da je današnje otvaranje njegovog Centra za inovacije pokazatelj da ta kompanija ima veru u naše talente i znanje.

Ukazala je da su trenutno svi, zbog Vašintonskog sporazuma, fokusirani na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, međutim, dodaje Brnabić, naša zemlja sa tom kompanijom priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

„Mnoge stvari su u pripremi sa Huavej, a koje će tek biti vidljive u narednih nekoliko meseci ili godinu dana“, rekla je Brnabić.

Tri su, dodaje, osnovna fokusa saradnje sa tom kineskom kompanijom – uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova.

Brnabić je podsetila da je Srbija donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i najavila da će u oktobru biti otvoren Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetila je da je cilj države da se do septembra 2021. godine završi digitalizacija obrazovanja, odnosno, da sve škole budu povezane na brzi bežični internet i da u svim učenicima budu digitalni udžbenici.

Brnabić ističe i da komapnija „Huavej“ u tom smislu pomaže, jer će, najavljuje, sa našom Kancelarijom za IT uraditi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“, dodaje, ogleda se i u razvoju pametnih gradova i ističe da je Programom „Srbija 2025“ planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada.

Premijerka dodaje da je Huaveji i u tom pravcu napredovao i da će nam njihova iskustva i znanje biti od pomoći da se Srbija brže digitalizuje.

„Kao što vidite, mi ne razmišljamo samo o 5G mreži, jer bez svega ovoga prethodnog što radimo, bespotrebno je da imamo 5G mrežu“, ukazala je Brnabić.

Istakla je da će Vlada Srbije biti posvećena saradnji sa kompanijama, poput Huaveji.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist građanima.

„Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji“, rekla je Čen.

Dodala je da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine, te da je Kina spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Regionalni direktor kompanije „Huavej“ Li Mećun kaže da je za 15 godina rada u Srbiji ta kompanija ostvarila mnogo uspešnih saradnja i doprinela digitalnoj transformaciji Srbije.

Kaže da će novi Centar za inovacije služiti za negovanje talenata u koje, ističe, ta Huaveji polaže mnogo nade.

Najavio je da će naša Kancelarija za IT u saradnji sa Huavej u najskorijoj budućnosti razraditi platfomu pametnog obrazovanja i početi postepeno sa uvođenjem veštačke inteligencije.

Li je podsetio da je deo srpske nacionalne strategije razvoj telekomunakacionih tehnologija, pametnih gradova, pametna e-uprava, pametno obrazovanje, uvođenje 5G mreže, a u svemu tome, dodaje, Huaveji joj može pomoći.

Ističe da kompanija Huavej u oblasti 5G i veštačke inteligencije poseduje bogato iskustvo, koje već primenjuje u mnogim zemljama.

Li je izrazio nadu da će Srbija, kao i do sada, obezbediti ravnopravnu poslovnu sredinu za širenje mreža, bez diskriminacije.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana