Brnabić i Šib potpisali sporazum o saradnji tanjug

Objavljeno: 10.06.2022. 12:03 Izmenjeno: 15.06.2022. 10:39

Brnabić je rekla da je Nemačka naš najvažniji trgovinski partner i najveći bilateralni donator.

foto tanjug

 

Sporazum o saradnji između vlada Srbije i Nemačke u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisan je u Beogradu.

Sporazum su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji su istakli da se na ovaj način saradnja između dve zemlje podiže na viši nivo, ali i izrazili zadovoljstvo što je sporazum potpisan na dan kada će našu zemlju posetiti nemački kancelar Olaf Šolc.

„Ovo je rezultat dugotrajnog rada na usaglašavanju svega onoga što ovaj sveobuhvatni sporazum sadrži. Na ovome smo radili više od deset godina“, rekla je Brnabić.

Navela je da će sporazum najviše koristiti obrazovnim institucijama, naučnim institutima, kulturnim ustanovama, filmskoj produkciji, ali i mladima, jer se, dodala je, tiče i saradnje u oblasti omladinskog preduzetništva i sporta.

„Nemačke kompanije trenutno u Srbiji zapošljavaju više od 76.000 ljudi. Prošle godine sa Nemačkom smo dostigli rekordnu robnu razmenu koja je prešla 6,5 milijardi evra, a ako pogledamo sveukunu našu razmenu, i roba i usluga, ona je dostigla u 2021. godini skoro osam milijardi evra“, istakla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanjem sporazuma u oblasti kulture, obrazovanja i nauke dodatno produbljuje saradnja Srbije sa Nemačkom i stvaraju osnove za još uspešnije partnerstvo u narednim godinama.

„Zahvaljujem čitavom timu u ambasadi i vladi Nemačke koji su zajedno sa nama radili na ovome, ispratili svaki korak i bili dovoljno uporni kako bi došli danas do ovoga. Sada nam ostaje lepši deo posla, a to je implementacija koja će biti pre svega na dobrobit mladim ljudima, studentima, učenicima, naučnim i kulturnim institucijama“, rekla je Brnabić.

Ambasador Šib zahvalio je Vladi Srbije i premijerki na doprinosu za ovaj sporazum i istakao da se na ovaj način saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke između dve zemlje podiže na viši nivo.

„Nećemo samo da se povezujemo još više i dublje ekonomski, tehnološki…nego i društveno-kulturno“, rekao je Šib.

Naveo je da saradnja u sportu treba da olakša olimpijskim komitetima razmenu trenera, ali i da sporazum pruža osnovu za saradnju muzeja, razmene omladine…

Ambasador Šib je, između ostalog, podsetio da će 26. juna u Novom Sadu biti održan „Betoven maraton“, kada će filharmoničari iz Dortmunda i članovi Beogradske filharmonije izvoditi sve Betovenove simfonije, te dodao da će to produbiti međusobno poznavanje kulture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana