Brnabić i predstavnnici Odbora nemačke privrede o saradnji tanjug

Objavljeno: 01.06.2022. 10:53 Izmenjeno: 01.06.2022. 10:53

Sastanku je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Odbora nemačke privrede za istok o jačanju ekonomske saradnje, poslovanju nemačkih kompanija u Srbiji i perspektivama ulaganja investitora iz ove zemlje na srpskom tržištu u nove oblasti.

Predsednica vlade je, ukazujući na činjenicu da je Nemačka među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima, ocenila, takođe, da je ova zeml?a i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

Ona je dodala da je Srbija zahvaljujući reformama koje je sprovela pouzdan partner za nemačke kompanije koje su istovremeno i instrument uspeha za srpsku ekonomiju u pogledu sistema rada i tehnologija koje donose na naše tržište.

Osim toga, ekonomska saradnja sve više uključuje i investicije u visoko-tehnološkom sektoru, što predstavlja, kako je objasnila, jedan od prioritetnih zadataka ove i buduće Vlade Srbije.

Predstavnici Odbora nemačke privrede za istok ocenili su da je saradnja sa Srbijom veoma dobra i da postoji pozitivan trend rasta, ne samo kada je u pitanju dolazak nemačkih kompanija u Srbiju, već i u kvalitetu njihovih investicija.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji na polju obrazovanja, imajući u vidu da Nemačka predstavlja jednog od glavnih partnera Srbije u razvoju sistema dualnog obrazovanja.

Definisane su i potencijalne oblasti saradnje kao što su energetska tranzicija, zaštita životne sredine i digitalizacija.

Razmenjena su mišljenja o budućim koracima koji bi dodatno olakšali poslovanje nemačkih investitora i doprineli da buduća saradnja bude još uspešnija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana