Brnabić i Maurer o odnosima dve zemlje, dualnom obrazovanju.. Tanjug

Objavljeno: 03.09.2019. 17:31 Izmenjeno: 04.09.2019. 11:02

Premijerka je podsetila da je Srbija uz pomoć Švajcarske u Beogradu razvila prvi naučno-tehnološki park, u kojem u ovom trenutku radi više od 700 inženjera u 70 kompanija. 

Foto: Tanjug (Marcel Bieri/Keystone via AP)

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Švajcarske Konfederacije Uli Maurer  su  u razgovoru u Bernu konstatovali da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, da između njih nema otvorenih pitanja, kao i da su Beograd i Bern tokom prethodnih nekoliko godina ostvarili odličnu saradnju.

„Imala sam odličan i sadržajan sastanak sa predsednikom Maurerom. Saradnja Švajcarske i Srbije se tokom prethodnih godina bazira upravo na onome što su prioriteti Vlade Srbije – investiranje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju“, kazala je premijerka nakon sastanka s predsednikom Švajcarske.

Dodala je da je Švajcarska tokom prethodnih godina bila partner koji nam je pomogao da u domaći obrazovni sistem uvedemo dualno obrazovanje, koje je uspešno zaživelo, da postoji veliko interesovanje i učenika i roditelja za dualno obrazovanje, te da ćemo ga sada uvesti i u visoko školstvo, odnosno na fakultete.

„U ovom trenutku ulažemo više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, završavamo naučno-tehnološki park u Novom Sadu, gradimo naučno-tehnološki park u Nišu i razvijamo ga u Čačku. Švajcarska će nastaviti da znanjem podržava ove naučno-tehnološke parkove, a to ćemo raditi i sa ostalim startap centrima širom Srbije“, rekla je Brnabić.

Ona je kazal i da je na sastanku dogovoreno da će ubuduće Švajcarska i Srbija dva puta godišnje organizovati sastanke na kojima će, pored političkih tema, biti reči i o saradnji privrednika dve zeml?e, a cilj je povećano ulaganje u oblast istraživanja i razvoja u Srbiji.

Takođe, ukazala je na činjenicu da je Srbija od početka godine postala jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o poreskom sistemu i okviru za investiranje u obrazovanje, istraživanje i razvoj i stvaranje intelektualne svojine.

„Nadamo se da će to uspeti da promeni pardigmu rasta i razvoja naše ekonomije, tako da se ona više bazira na inovacijama i na znanju. Time bismo stekli mnogo veću konkurentu prednost u odnosu na sve ostale zemlje, prvenstveno iz regiona, i tu nam je svakako potrebna podrška Švajcarske i njihovog kredibiliteta“, rekla je premijerka.

Ona je u razgovoru sa predsednikom Muererom izrazila zadovoljstvo što je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a.

Brnabić će u nastavku posete Švajcarskoj u Bernu prisustvovati događaju “Digital Day”, u okviru kojeg će širom zemlje biti organizovano više od 300 diskusija, izložbi i kurseva na temu “celoživotnog učenja” i primene digitalizacije i novih tehnologija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak

Trenutna temperatura °C

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana