Brnabić i Joksimović sa koordinatorima pregovarackih klastera Tanjug

Objavljeno: 21.01.2022. 15:03 Izmenjeno: 21.01.2022. 20:53

Kako je rečeno, reformisani način pregovaranja pojačano traži napredak države kandidata u oblasti vladavine prava, kako bi se dinamika pristupanja u ostalim tematskim klasterima ne samo održala, već i unapredila.

foto Tanjug

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima su razmotrile aktivnosti Vlade Srbije u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za evropske integracije, sagovornici su se saglasili da je rezultat referenduma i jedan od najvažnijih koraka u pristupanju Srbije EU, u okviru klastera 1 – Osnove i Akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava jer je to, dodaje se, ključna aktivnost u pogledu ispunjavanja prelaznih merila po novoj metodologiji.

U skladu sa tim, izraženo je očekivanje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine biti otvoren klaster 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava.

Navodi se da je na sastanku bilo reči i o aktivnostima koje Vlada sprovodi kako bi dostigla merila za otvaranje klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i onima koji su bitni za napredak pregovora u svim ostalim oblastima.

Kako se dodaje, posebno je bilo reči o predstojećem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije, koji će biti održan naredne nedelje u Briselu.

To će, kako je naglašeno, biti prilika da se sa evropskim partnerima, na visokom nivou, razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana