Brnabić i Alijev o razvoju odnosa i unapređenju saradnje tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 16:21 Izmenjeno: 23.11.2022. 16:21

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnoj međunarodnoj situaciji i načinima da se trenutni problemi prevaziđu.

 

 

foto tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev razgovaraali su o razvoju bilateralnih odnosa, unapređenju praktične saradnje u više oblasti, a posebno poljoprivrede, energetike, infrastrukture, transporta.

Brnabić je zahvalila sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža teritorijalnom integritetu Srbije, kao i saradnji u okviru Pokreta nesvrstanih.

Govoreći o proširenju robne razmene, ukazala je da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ona povećala, s obzirom na to da postoje značajno veći potencijali od onih koji se trenutno koriste.

U tom smislu Brnabić je rekla da je u 2021. godini ostvaren rekordan obim robne razmene u proteklih 10 godina.

Brnabić i Alijev saglasili su se da je jedan od najvećih izazova današnjice sigurno snabdevanje energentima i da je zato od izuzetne važnosti formiranje međudržavne radne grupe za energetiku koja će se baviti konkretnim aranžmanima o snabdevanju Srbije azerbejdžanskim energentima.

Alijev je rekao da je zadovoljan potpisivanjem niza sporazuma o saradnji u više oblasti između Azerbejdžana i Srbije koji će značajno unaprediti bilateralne odnose.

Kazao je i da Azerbejdžan ostaje čvrsto na stanovištu da su nedopustivi dupli standardi u međunarodnim odnosima kada je reč o teritorijalnom integritetu bilo koje države.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnoj međunarodnoj situaciji i načinima da se trenutni problemi prevaziđu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivaca Dačić, te ministri Dubravka Ðedović, Nikola Selaković, Darija Kisić, Goran Vesić, Jelena Tanasković i Bratislav Gašić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana