U Srbiju stiglo još pola miliona doza vakcina Sinofarm Studio B, Tanjug

Objavljeno: 05.04.2021. 08:53 Izmenjeno: 06.04.2021. 09:53

Novi kontigent od pola miliona doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm protiv virusa korona stigao je u Srbiju. Iz Kine do sada isporučeno 2,5 miliona vakcina, istakla premijerka Brnabić.

Avion sa vakcinama sleteo je na Aerodromu „Nikola Tesla“ nešto posle 10.30 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Premijerka je, u izjavi novinarima, rekla da je sa novom isporukom od pola miliona doza, Srbija od Kine dobila ukupno 2,5 miliona vakcina.

Svih ostalih vakcina imamo, dodaje Brnabić, nešto manje od milion.

Sa sutrašnjom isporukom od 106.420 Fajzer vakcina, poručuje, imaćemo ukupno 3,5 miliona vakcina.

„Sve vakcine smo platili, i sve koje smo dobili iz kovaksa sistema smo platili. Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz Kine i kompanije Sinofarm izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano“, istakla je Brnabić.

Kazala je da je ohrabruje činjenica da imamo 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisane barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze.

„Cilj nam je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto punoletne populacije vakcinisane prvom vakcinom“, navela je Brnabić.

Ona je kazala da je posebnor raduje podatak, koji je videla jutros, a koji je važan za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva. U starosnoj grupi preko 75 godina imamo 42 odsto vakcinisanih. To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da zaštitimo te dve starosne kategorije pre svega, pa hronične kategorije kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem“, objasnila je ona.

Ambasadorka Kine Čen Bo ukazala je da Kina, kao i Srbija, sprovodi masovnu vakcinaciju, tokom koje je do juče dato 140 miliona doza cepiva.

„Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu. Domaća potražnja za vakcinama je ogromna, ali smatramo da sve zemlje u svetu pripadaju jednoj sudbinskoj zajednici. Kineske kompanije su spremne da obezbede što više vakcina i drugim zemljama“, poručila je ona.

Ambasadorka je izrazila nadu da će novi kontingent kineske vakcine dodatno pomoći procesu izgradnje „imunog zida“ Srbije.

Proverava se efektivnost svih vakcina u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se radi istraživanje efikasnosti, odnosno efektivnosti svih vakcina koje su u upotrebi u Srbiji, i da su pokazatelji jako dobri.

“Radi se istraživanje svih vakcina koje imamo i kojima vakcinišemo stanovništvo, radimo to i za Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka vakcinu, i u ovom trenutku pokazatelji su jako dobri”, rekla je Brnabić novinarima na aerodromu upitana da li se u Srbiji radi istraživanje efektivnosti kineske vakcine.

Na pitanje da li se razmatra da građani koji posle 40 dana od druge doze nisu razvili dovoljan nivo antitela prime treću dozu kineske vakcine, Brnabić je rekla da bi sve što se tiče eventualne treće doze otavila stručnim službama, koje savetuju vladu i Krizni štab.

“U ovom trenutku, se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača, to će biti uzeto u obzir. Dakle, preporuka proizvođača i analize koje mi radimo, ALIMS, Krizni štab i naše Nacionalno telo za imunizaciju”, rekla je Brnabić.

 

Vakcinisano 51 odsto građana od 65 do 74 godina

Premijerka Ana Brnabić saopštila da je u starosnoj grupi od 65 do 74 godine vakcinisano 51 odsto populacije Srbije.

Brnabić je, u izjavi novinarima, objasnila da ohrabruje činjenica da imamo 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisane barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze.

„Cilj nam je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto punoletne populacije vakcinisane prvom vakcinom“, navela je ona.

Premijerka je kazala da je posebno raduje podatak, koji je videla jutros, a koji je važan za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva.

U starosnoj grupi preko 75 godina, dodaje, vakcinisano je 42 odsto stanovništva.

„To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da zaštitimo te dve starosne kategorije pre svega, pa hronične kategorije kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem“, objasnila je ona.

 

Pristup Srbije vakcinaciji se isplatio

Srbija je postigla odlične rezultate u vakcinaciji, zahvaljujući tome što je pitanje nabavke vakcine tretirala kao zdravstveno, a ne geopolitičko pitanje, uz uspešan proces digitalizacije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je tako odgovorila danas na konstataciju novinarke finskog javnog servisa da Srbija vaksiniše brže nego EU i pitanje kako je to država postigla.

„U osnovi su dve važne stvari, a jedna je da to smo to tretirali kao zdravstveno, a ne geopolitičko pitanje i razgovarali smo sa svim proizvođačima, sa istoka i zapada, nismo vodili računa o geografskom poreklu, već o bezbednosti i efikasnosti vakcina“, rekla je premijerka.

U tom smislu, istakla je da je Srbija bila jedna od prvih pet zemalja koje su potpisale bilateralan ugovor sa Fajzerom i prva u Evropi koja je potpisala ugovor sa kineskim Sinofarmom.

Kao drugi razlog, navela je uspešan proces digitalizacije, u koji je, istakla je, mnogo uloženo u poslednjih četiri, pet godina.

To je omogućilo da napravimo sopstveni IT sistem, koji je obezbedio organizovanje efikasne, masovne vakcinacije i jednostavnu prijavu građana.

„Ovo smo posmatrali kao zdravstveno, a ne političko pitanje, uz uspešnu digitalizaciju i sve se isplatilo“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana