Brnabić: Digitalizacija je alat za snažan rast Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 04. 06. 2019. 13:21:00

Neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri meseca ove godine veći je za čak 31,6 odsto nego u istom periodu 2018, što govori da će izvoz ove godine daleko prevazići prošlogodišnjih 1,13 milijardi evra, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 

Na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija, Brnabićeva je rekla da je prošla, 2018. godina, bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu evra, i istakla da taj sektor svake godine beleži zaista neverovatna rast.Iznela je podatak da je rast IKT sektora u 2017. bio 21,6 odsto, u 2018. godini 26,2 odsto, a u prva tri meseca ove godine još više, te navela da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industije.

Ona je navela da je, po njenom dubokom uverenju, digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva najbolji alat za snažan privredni rast u ovoj, ali i u narednim godinama.

Izrazila je zadovoljstvo da su javne finansije stabilne i da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu. „Danas smo jedna od retkih zemalja, evropskih ali i svetskih, čiji je javni dug ispod 60 odsto. Ići ćemo ka tome da uđemo ispod te sigurne zone od 45 odsto. To nam je cilj“, rekla je premijerka.

Nakon teških mera fiskalne konsolidacije koje su dovele do ovakvih rezulatata, Ana Brnabić kaže da je Srbije u mogućosti da se još više okrene daljim reformama koje će dovesti do snažnijeg i održivijeg rasta.

„Iako i sada beležimo zadovoljavajuće rezultate, rast od 4,3 odsto prošle godine, projektovan rast od 3,5 odsto ove, ono što nam je potebno jeste mnogo dinamičniji rast“, poručila je premijerka.

O potencijalima koje donosi četvrta industrijska revolucija obeležena digitalizacijom premijerka navodi da govori već dve godine.“Zato sam poznata kao premijer za digitalizaciju, a ne samo premijer Srbije za sve ostalo, ali iskreno verujem da je to ključ našeg uspeha i da je to ono gde Srbija može da iskostristi sve svoje potencijale, da nadoknadi propuštene šanse i vreme, i da dostignemo one naprednije zemlje EU i sveta“, rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da je digitalno poslovanje već danas jedna od oblasti na koju Srbija može biti ponosna.

„Možemo navijati i navijamo za naše inovacione i startap kompanije kao one koje mogu i koje već osvajaju svet jednako kao što smo navikli da navijamo za naše sportiste, kao što je Novak Ðoković, ili naše umetnike, kreativce, naše mlade učenike i iz Matematičke gimnazije koji iz godine u godinu osvajaju sve više nagrada“, poručila je premijerka.

 

Podsetila je da je Vlada Srbije već odvojila najmanje 100 miliona evra samo za infrastrukturu u IT, za inovacije, istražiavnje i razvoj, startap kompanije, proširenje kapaciteta tehničkih fakulteta..

Pored reforme obrazovanja, ona je navela da je pokrenuta i široka poresko-pravna reformu čiji je cilj da Srbiju postavi kao jednu od najkonkurentnijih zemlja Evrope po uslovima za inovacione kompanija.

Podsetila je i da su od 1. januara ove godine uvedeni sofisticirani i moderni podsticaji za ekonomiju znanja, te da su prihodi od intelektualne svojine oporezovani samo sa tri odsto u odnosu na standradnih 15 odsto, olakšano ulaganje u startap kompanije, a u planu je otvaranj Srbije investicone fondove.

 

One Response to “Brnabić: Digitalizacija je alat za snažan rast”

  1. Dr Miggyy каже:

    У колико је најбољи алат за снажан привредни раст у Србији дигитализација онда оправдано је што су наши највишег ранга политичари тотално дигитализовани. Управљач (миш) увек се налази код председника. Искочи из оквира ако можеш и смеш?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Sreda
Moguća kiša

Max: 17°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana