Srbija ostala posvećena dosadašnjim ciljevima Studio B, Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 01. 07. 2019. 08:54:38

Zadovoljna sam rezultatima koje smo postigli kao tim. Penzije povećane u proseku za 12,5 odsto, plate u javnom sektoru su veće između 12 i 23 odsto, a do kraja godine očekuje se još jedno povećanje, poručila premijerka Brnabić povodom dve godine rada Vlade Srbije.

foto Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada rekla da je najvažnije da građani razumeju šta vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih.

Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu”, rekla je Brnabić i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.

Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje.

Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, između 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što, kako kaže, pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona.

Takođe, ukazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama. Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Brnabić je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeni smanjeno poresko opterćenje privrednika.

Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a tokom prošle godine bile su 3,5 milijardi evra.

Govoreći o infrastrukturi, Brnabić je najavila da će početi radovi na Moravskom koridoru i deonici auto-puta Beograd-Sarajevo.

Podsetila je i da je završen Koridor 10 i da su toku radovi na Koridoru 11.

„Takođe, radi se i Ruma-Šabac, što je sve deo novog ciklusa koji počinje do kraja godine“, rekla Brnabić I navela da su, kada je reč o železnici u toku projektu vredni 2,4 milijarde evra.

Brnabić kaže da je Srbija ove godine imala najmanji broj krivičnih dela, a povećane su I zaplene narkotika.

„Vladavina prava nastavlja da bude prioritet. Borba protiv korupcije, nova ovlašćenja državnih organa. Usvojen je zakon za borbu protiv korupcije. Uspostavljena nova organizacija u sudovima i policiji. Nova odeljenja“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala daje uvedena doživotna kazna za najteža krivična dela i da se od maja 2017.godine radi na predlogu izmena Ustava.

Navodeći da EU ostaje strateški cilj, Brnabić je navela da je otvoreno devet novih poglavlja, kao i da je potpisano 11 finansijskih sporazuma o bespovratnim sredstvima za Srbiju.

Premijerka je istakla da zdravstvo danas izgleda mnogo drugačije nego danas, jer je mnogo toga uloženo u infrastrukturu, izgradnju novih i rekonstrukcije postojećih objekata i u tom smislu podsetila da je pušten u rad KC Niš, rekonstruisana i opremljena zgrada KBC Dragiša Mišović, renovirane su mnoge bolnice i kupljena je nova oprema…

Tokom juna je, po njenim rečima, položen kamen temeljac za Dedinje 2, novu zgradu Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, a radi se o potpuno novoj bolici površine 14,000 kvadrata.

“Zaposleno je oko 7.000 zdravstvenih radnika i odobreno oko 3.000 specijalizacija”, rekla je premijerka.

Što se tiče energetske infrastrukture, Srbija je počela da radi na veoma značajnom projetku izgradnje „Turskog toka“ i u toku je igradnja magistralnog gasovoda granica Bugarske-granica Mađarske.

“Pored ulaganja u energetsku infrastrukturu, u našoj energetskoj politici “vodili smo računa o zaštiti građana sa nižim primanjima i nižim penzijama. Budžetom za ovu godinu smo obezbedili 1,3 milijardi dinara kao podršku za 75.000 porodica kroz mehanizam energetski ugroženog kupca”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o poljoprivredi, Srbija je, kaže, pokrenula sisremske reforme, a takođe, poljoprivrednici danas mogu mnogo lakše da dođu do mehanizacije koja im je neophodna.

“Otvorili smo nova tržišta za našu poljoprivredu, omogućili bolje uslove za izvoz naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržišta Turske, Kine, Egipta, Evroazijske ekonomske unije, UAE…”, kaže Brnabić.

Brnabić je istakla da je poljoprivreda danas jača i tehnološki modernija.

„Poljoprivreda će izgledati drugačije u godinama pred nama, da ne zavisimo od klimatskih promena“, rekla je premijerka.

 

Za građane su važnije infrastruktura i plate od v.d. stanja

Ana Brnabić izjavila da je vlada tokom dve godine mandata u fokus stavila osnovne i najznačajnije potrebe građana, o kojima vlade do 2012. godine nisu vodile računa, te istakla da postoji još mnogo pitanja na kojima mora da se radi.

Brnabić je ocenila da je za građane bitnije da li su izgrađeni autoputevi i povećane minimalna cena rada i plate nego da li su pomoćnici ministara u statusu vršilaca dužnosti.

Premijerka je to rekla odgovarajući na pitanje da li su dve godine rada vlade bile uspešne, budući da, kako je naveo novinar, još nije rešen slučaj rušenja u Hercegovačkoj, ništa nije urađeno po pitanju nelegalnog objekta na Pnačićevom vrhu, te da je veliki deo državne administracije u v.d. statusu, dok mnogi direktori javnih preduzeća nisu izabrani na konkursu.

„Ako me pitate da li su ovo bile uspešne godine mandata zato što ima mnogo direktora javnih preduzeća koji nisu izabrani na javnom konkursu i v.d. statusa, meni se čini da je za građane bitnije da li je povećana minimalna cena rada, plate, da li su izgrađeni autoputevi, nego da li je pomoćnih ministra u v.d. statusu“, navela je Brnabić.

Kaže da bi ona svakako više volela da vodi vladu koja je uradila mnogo po pitanju izgradnje infrastrukture u Srbiji, otvorila nova radna mesta, dovela mnogo stranih direktnih investicija, uvela elektronske usluge…

„Više volim da vodim takvu vladu, nego da kažem da ne postoji niko ko je u statusu vršioca dužnosti“, navela je Brnabić.

Kaže da je vlada stavila fokus na pitanja koja su važnija za građane, koji će, dodaje, odlučiti da li žele vladu koja će brinuti o njima ili vladu koja će ispuniti sve administrativne uslove.

Brnabić je rekla da se vlada fokusirala na osnovne i najznačajnije potrebe građana i da joj je žao što živimo u zemlji u kojoj te značajne stvari nisu urađene od 2004. godine.

„Da su te stvari urađene od 2004. do 2012. godine, da je vlada tada mislila o interesu građana, mogli smo i danas da sedimo i razmišljamo o v.d. statusima, konkursima, kako ćemo da peglamo nabore u državnoj administraciji, ali smo radili mnogo konkretnije stvari i ono što je bilo neophodno“, navela je Brnabić.

Upitana zar nije važna i vladavina prava, uz koju će doći još investicija, Brnabić je rekla da je vladavina prava svakako veoma važna, ali da je bilo i važnijih stvari.

„U nekim prethodnim vladama je bilo manje funkcija v.d, ali su mogli da sanjaju da imaju ovoliko investicija. Ne mislim da v.d. stanja na bilo koji način sprečavaju državu da radi bolje, što pokazuje i nivo investicija“, navela je Brnabić.

 

Pojedina poskupljenja nisu udar na standard građana

Pojedina poskupljena, kao kada je reč o ceni putarine i goriva, neće biti veliki udar na standard građana pošto Srbija tu ima najniže cene u regionu i Evropi, rekla je danas premijerka Ana Brnabić i navela da vlada nije pokrenula usklađivanje cene struje.

Brnabić kaže da građani mogu da budu bezbrižni i da se, na primer, putarina povećava da bi se više investiralo u infrastrukturu i da bi ta ulaganja bila održiva.

„Da se ne bi plaćalo to iz budžeta, što znači da bi indirektno to ponovo uzimali od građana. Mislim da čuvamo standard, to vidimo po inflaciji koja je jako niska, predvidiva i u predvidljivim granicama“, rekla je Brnabić odgovajući na pitanje novinara da promentariše poskupljenja koja će nastupiti ovog meseca.

Premijerka ističe da je licemerno tako govoriti o povećanju putarine i da će ona i dalje biti najniža u regionu, a još će se više izdvajati za puteve.

Naglasila je da vlada trenutno i dalje nije pokrenula usklađivanje cene struje, ni samo sa inflacijom, iako imamo najjeftiniju cenu struje u Evropi.

„Dakle, kada kažete poskupljenje, to mi zvuči onako. Neće biti velikog udara na standard građana. Mi se fokusiramo na održivo i trajno povećanje plata i penzija i podršku privredi i povećanja u privrednom sektoru. Takođe, obraćamo pažnju na socijalno najugroženije, za zaštitu najmanjih penzija i kroz stvari kao što su energetski zaštićeni kupci i kroz minimalnu cenu rada, koju smo povećali za 19,5 odsto“, istakla je Brnabić.

 

Kada EU stavlja kvote Srbiji, krši S SP

Predsednica vlade Ana Brnabić, u susret reviziji odluke EK o kvotama za uvoz čelika, rekla je danas da očekuje trenutno povećanje kvota, ali da odluka Brisela, kakva god da bude, neće biti prelomna.

Brnabić je navela da vlada po tom pitanju svakodnevno radi i sa “Hestilom” i sa predstavnicima Evropske komisije.

Na pitanje kakve vesti danas očekuje iz Brisela, s ozbirom da je EK najavila prvu reviziju odluke o kvotama za uvoz čelika, koje značajno opterećuju rad smederevske Železare, Brnabić je rekla da, kakve god da budu vesti, današnja odluka neće biti ništa prelomno.

“Mi ćemo nastaviti da radimo na tome i insistiraćemo na stalnoj reviziji”, rekla je Brnabić na pres konferenicji povodom dve godine mandata njegog kabineta.

Premijerka je podvukla da vlada pokušava da pokaže Evropskoj uniji da Srbija ne moze biti tretirana kao bilo koja treća zemlja, te dodala da je odlično što Železara Smederevo nastavlja proizvodnju i povećava je, ali da mi ne možemo to da rizikujemo.

Brnabić je napomenula, što je, kaže, navodila i u razgovorima u Briselu, da Srbija ne može biti tretirana kao bilo koja treća zemlja, jer ima S SP, koji je praktično sporazum o slobodnoj trgovini sa EU.

Ona je istakla da EU, kada stavlja kvote Srbiji, krši S SP, dok Srbija mora da poštuje taj sporazum time što ne sme da daje državnu pomoć nikome, pa ni svojoj železari, što mogu neke druge zemlje koje nisu u procesu pridruživanja.

Brnabić je primetila i da su razgovori sa EU u ovom trenutku izazovni, jer praktično ne postoji Evropska komicija, osim administracije, a neke od odluka o kojima se razgovara su političke.

“Nastavićemo da se borimo i ovo što će danas biti je samo jedan deo te borbe. Očekujem neko trenutno povećanje kvota, ali videćemo dalje kako ćemo”, zaključila je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana