Brnabić: Dan sećanja je i dan opomene Tanjug

Objavljeno: 09.11.2021. 20:55 Izmenjeno: 10.11.2021. 10:48

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obeležava se u celom svetu u znak sećanja na 1938. godinu kada se u Nemačkoj desila „Kristalna noć“ koja je označena kao početak pogroma Jevreja i simboličan početak Holokausta.

Tim povodom u Narodnom pozorištu organizovan je Memorijalni koncert, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsednika parlamenta Ivice Dačića, ministarke Darije Kisić Tepavčević, Tomislava Momirovića, izaslanika predsednika, predstavnika Vojske Srbije, poslanika, predstavnika verskih zajednica i diplomatskog kora.

„Danas nije dan samo za sećenje već za opomenu koliko je malo potrebno da se uđe u tamu koja proždire …“, rekla je Brnabić i naglasila da nikada ne sme da se dozvoli da budemo nemi na zlo i nemi posmatrači. Srbija je uvek bila na pravi slobode i biće, usprotivila se uvek fašizmu, i to će uvek činiti, a to kaže i danas kada nas istorija podseća na važnu lekciju, kako se zlo ne bi ponovilo, kao ni greške iz prošlosti“, rekla je Brnabić.

Nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitelra, 9. novembra 1938. godine značilo je pocetak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece, što se nikada ne sme zaboraviti.

Borba protiv fašizma i antisemitizma ne sme da bude tek puka sintagma već dužnost i obaveza, kako se ništa slicno više nikad ne bi ponovilo, ocenili su državni zvaničnici.

Odlukom Saveta Evrope današnji dan obeležava se kao Medunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U Kristalnoj noći, pre tačno 83 godine, koja je bila početak užasa koji su usledili, uništeno je više od 8.000 jevrejskih kuća i prodavnica, gorele su skoro sve sinagoge, više od 1.500, uništavana su njihova groblja, a Jevreji su zatvorani, ranjavali i ubijani širom nacističke Nemacke.

Hitlerovi jurišnici ostavili su iza sebe polomljena stakla prozora i izloga svojih jevrejskih komšija a zbog tog razbijenog stakla noć je nazvana Kristalna.

U Nemačkoj pre Drugog svetskog rata živelo oko 600.000 Jevreja, a nakon 1945. ostalo ih je samo 12.000.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana