Brnabić: Cilj je uvođenje novih digitalnih sistema studio b

Objavljeno: 08.09.2022. 12:48 Izmenjeno: 08.09.2022. 14:24

Predsednica vlade istakla je da je Vlada Srbija prepoznala ulaganje u digitalizaciju i inovacije kao jedan od svojih prioriteta.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa osnivačem jedne od vodećih svetskih kompanija za e-Zdravlje CompuGroup Medical (CGM) Frankom Gothardom koji zauzima poziciju jedne od najuticajnijih ličnosti u svetu IT industrije u Evropi.

Predsednica vlade istakla je da je Vlada Srbija prepoznala ulaganje u digitalizaciju i inovacije kao jedan od svojih prioriteta, zahvaljujući čemu Srbija u ovoj oblasti zauzima sve značajniju poziciju. Ona je objasnila da je prioritet u proteklim godinama bila digitalizaciji u ekonomiji, obrazovanju i državnoj upravi, ali i unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća, efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana, obezbedila bolja kontrola troškova i postigao bolje povezan zdravstveni sistem.

Navodeći primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, premijerka je istakla da je cilj uvođenje i drugih digitalnih sistema koji će štedeti vreme i troškove, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Srbija je, kako je navela Brnabić, ulaganjem u IT sektor, inovacije i razvoj naučno-tehnoloških parkova, a pre svega u obrazovni sistem, uspela da izgradi eko sistem, koji planira da nadograđuje u narednim godinama.

Osnivač CompuGroup Medical čestitao je premijerki na ličnim naporima učinjenim u ovoj oblasti i pozdravio viziju transformacije Srbije u efikasnu i modernu državu čija privreda će biti zasnovana na inovacijama.

Govoreći o mogućnostima buduće saradnje, objasnio je da je njegova kompanija postigla integraciju informacionih sistema medicinskih ustanova u cilju bolje komunikacije svih zdravstvenih činilaca, uključujući i pacijente, čime je omogućena ušteda vremena i novca i spašavanje ljudskih života.

S obzirom na iskustvo i ogromno znanje koje CompuGroup Medical poseduje u oblasti pružanja rešenja za e-Zdravstvo korišćenjem veštačke inteligencije, premijerka je ocenila da bi saradnja sa ovakvom kompanijom bila privilegija i veoma korisna za nastavak rada na daljoj reformi srpskog zdravstvenog sistema.

Čadež:Srbija može da postane centar inovativnog zdravstva

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i osnivač kompanije „CompuGroup Medical“ Frank Gothard razgovarali su u Beogradu o mogućoj saradnji sa tom nemačkom kompanijom u svrhu digitalizacije zdravstva u Srbiji.

Zaključak razgovora je da Srbija ima dobru priliku da postane centar inovativnog zdravstva u ovom delu Evrope i da ima potpuno digitalizovane usluge koje omogućavaju kontakt sa lekarom na klik.

Srbija u tome, kako je saopšteno iz PKS, ima podršku jedne od najvećih svetskih kompanija u ovoj oblasti „CompuGroup Medical“.

Čadež i Gothard su o digitalizaciji zdravstva u Srbiji i načinu unapređenja kvaliteta usluga softverskom podrškom u zdravstvenim ustanovama, razgovarali i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Gothard je kao komparativnu prednost Srbije istakao kvalitetan visokostručni kadar i izrazio interes za „nearshoring“, za investiranje u Srbiji u oblasti digitalizacije zdravstva, kao i za otvaranje kompanije u Srbiji, navodi PKS.

On je razgovarao i sa predstavnicima kompanija i institucija koje rade na implemntaciji digitalnih sadržaja u zdrastvu, a tokom ovih razgovora razmatrane su mogućnosti saradnje sa kompanijom „CompuGroupMedical“.

„Compu Group“, jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti e zdravstva, sa sedištem u nemačkom Koblencu, bavi se pružanjem softverskih rešenja za e-zdravstvo koji podržavaju kako medicinske tako i organizacione poslove u lekarskim ordinacijama, apotekama, laboratorijama i bolnicama.

Kompanija posluje kroz sledeće segmente: ambulantni informacioni sistemi, apotekarski informacioni sistemi, bolnički informacioni sistemi i usluge povezivanja u zdravstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana