Novi Sad najbolji evropski trend brend u kulturi za 2021. Tanjug

Objavljeno: 11.11.2021. 13:32 Izmenjeno: 11.11.2021. 13:36

Novi Sad dobitnik nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za evropske kulturne brendove, koje su 16. put dodeljene u Drezdenu, saopštila je Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je Novom Sadu osvajanje nagrade.

Srpska Atina, kako nazivaju glavni grad Vojvodine, na taj način je postala prvi grad u ovom delu Evrope koji je poneo tu nagradu, jer su do sada dobitnici bili iz Zapadne Evrope – Pariz, Minhen, Berlin, Oslo i druge metropole.

Zahvaljujući Novom Sadu, Srbija se tako našla u društvu četiri zemlje koje su imale svoje predstavnike među laureatima – Nemačke, Francuske, Italije, Norveške.

U veoma žestokoj konkurenciji za najprestižniju evropsku nagradu u oblasti kulture, našlo se 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Belorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Holandije.

Projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je u kategoriji „Najbolji evropski trend brend” u finalnom izboru stručnog žirija pobedio berlinsku organizaciju „Stiftung Zukunft Berlin” i digitalnu švajcarsku platformu za kulturu „SpectYou”.

Među ovogodišnjim laureatima su i bečki kulturni centar „Brunnenpašage Wien“ u kategoriji „Evropska nagrada za urbanu kulturu”, „Drezdenski simfonijski orkestar” za doprinos kulturi u uslovima pandemije, kao i pojedinac – Ilijad Rozenberg, direktorka i kustoskinja memorijalnog centra “Jad Vašem” u Izraelu.

Novosađani su sada nosioci evropske nagrade koju je njihov grad dobio zbog novih brendova kulture koji su utemeljeni prethodnih godina – manifestacije „Dočeka“, festivala „Kaleidoskopa kulture“ i mreže kulturnih stanica.

U okviru projekta i foondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, navedeni festivali su se pozicionirali u prethodne četiri godine kao brendovi Novog Sada koji su postavili novi pristup kulturi, povezivanju različitih kulturnih učesnika i organizaciji i realizaciji događaja.

Novi brendovi podigli su produkcione kapacitete, dok je mreža kulturnih stanica otvorila nove mogućnosti za umetnike, ali i razvoj publike u najrazličitijim delovima grada i njegovoj okolini.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković smatra da je ključna odrednica ove pobede – kultura zajedništva, jer retko koja nagrada je zasluga čitavog grada.

“Novosađani su je dobili jer su verovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačije i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Evropa to ponovo prepoznala. Još jedna evropska titula Novom Sadu nije jedino merilo uspeha, ali je važna jer svaki veliki san prolazi kroz sumnje, od čega je najopasnije podrazumevanje”, isatakao je Milenković.

Prvi čovek Fondacije je naveo da titulom najboljeg evropskog trend brenda u oblasti kulture Novi Sad je zahvaljujući sceni i građanima dobio merljivu vrednost i nemerljiv pozitivan ugled, ne samo za naš grad već i za celu Srbiju.

Kao legati koji treba da ostanu gradu i nakon godine titule Evropske prestonice kulture, programski luk „Doček“ pretvorio je najluđu noć – doček nove godine od zabave do proslave koja obuhvata dve nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti – vizuelnu i izvođačku.

Tako su proslavljali kulturnu raznolikost, kao jedan od glavnih epiteta Novog Sada.

Festival „Kaleidoskop kulture“ kao celogodišnji projekat postavio je nove kulturne prakse bazirane na kulturi zajedništva, koje povezuju institucije, organizacije, umetnike, volontere i publiku.

Mreža kulturnih stanica očuvala je kulturno i industrijsko nasleđe grada i stavila ga u službu kulture i umetnosti, aktivirila prostore u okolnim mestima i udaljenim delovima Novog Sada i ustanovila nove prakse decentralizacije kulture koje mogu biti primer i za druge gradove.

Ta kulturna mreža za sada obuhvata osam prostora i jednu pokretnu kulturnu stanicu – Karavan.

„Doček“ i „Kaleidoskop kulture“ su dva od osam programskih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ za 2022. godinu.

Upravo će u okviru „Dočeka“ biti organizovano svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara 2022, odnosno predstava „Zeniteum 20 :: 22“.

Prolog – uvertira će biti već i sam program 31. decembra koji će kroz izvođačku i vizuelnu umetnost biti svojevrsni omaž velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli.

„Kaleidoskop kulture“ planiran je od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.

 

Brnabić čestitala Novom Sadu na evropskoj nagradi iz kulture

 

„Sve čestitke Novom Sadu 2022 – Evropskoj prestonici kulture na osvojenoj nagradi “Najbolji evropski trend brend u kulturi“, zahvaljujući organizaciji dočeka Nove godine, Kaleidoskopu kulture i mreži kulturnih stanica“, navela je Brnabić na Tviter nalogu.

Ova prestižna nagrada dodeljuje se za inovativnost i kreativnost u menadžmentu u kulturi i potvrda je uspeha i prepoznatljivosti velikih projekata u kulturi koje Novi Sad vodi, istakla je ona.

„Čestitam i gradonačelniku Vučeviću, koji je podržao ovaj projekat“, navela je premijerka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana