Vlada Srbije nije odobrila dolazak Pacolija Tanjug

Objavljeno: 21.07.2018. 11:19 Izmenjeno: 22.07.2018. 14:55

Najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena. Pozivati osobu koja sebe naziva ministrom spoljnih poslova naše južne pokrajine predstavlja flagrantno kršenje zakona Srbije, upozorila premijerka Ana Brnabic čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je jutros čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuje zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Brnabićeva je naglasila da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati.

„Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki događaj koji se naziva „svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća“, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva „ministrom spoljnih poslova“ naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina“, naglasila je premijerak.

Brnabićeva ističe da, i kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, upozorava čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

„Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije”, kaže se u reagovanju predsednice Vlade.

„Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno“, naglasila je premijerka Brnabić.

Zamolio bih, kaže ministar, da ne pravimo nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlast. „Nemojmo zaboraviti – mi smo država, međunarodno priznata, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244, ni odgovarajućim dokumentima UNMIK-a nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova“, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana