Građani Vojvodine dobiće moderan klinički centar Tanjug

Objavljeno: 27.11.2020. 12:23 Izmenjeno: 28.11.2020. 10:47

Vlada Srbije potpisala je sa GH holdingom ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine, a početak radova očekuje se za 30 do 45 dana. Ovo je važan trenutak za dalje jačanje srpskog zdravstva, što je jedan od prioriteta Vlade, poručila premijerka Ana Brnabić.

Foto Tanjug

Vlada Srbije potpisala je sa GH holdingom ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine, a početak radova očekuje se za 30 do 45 dana.  Ovo je važan trenutak za dalje jačanje srpskog zdravstva, što je jedan od prioriteta Vlade, poručila je premijerka Ana Brnabić posle potpisivanja ugovara sa izvođačem radova.

„Dugo smo radili na ovome. Hvala EIB koji prate ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, što su radili sa nama da dođemo do ovog ugovora. Radujem se danu kada ćemo postaviti kamen temljac, nadam se da će to biti za 30 do 45 dana, kada se ispune svi uslovi“, rekla je Brnabić nakon potpisivanja ugovora.

Brnabić je istakla da je ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju KCV deo većeg ciklusa ulaganja u zdravstvo, pokrenuto 2015. godine kao projekat „Milijarda evra u zdravstvo Srbije“.

Podsetila je da su završeni radovi u KC Niš, koji je, kaže, prvi ikada završen klinički centar u istoriji Srbije, investicija koja je bila vredna 53 miliona evra.

U toku je rekonstrukcija i dogradnja Kliničkog centra Srbije, i nadam se da ćemo krajem 2021. moći da otvorimo potpuno novi KCS, rekla je Brnabić i dodala da se uskoro očekuje tender za rekonstrukciju i dogradnju KC Kragujevac.

Ona je rekla da je urađeno skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite, domovi zdravlja i ambulante, za šta je izdvojeno 16 miliona evra, a da su u toku radovi na izgradnji šest domova zdravlja, vrednih 15 miliona.

Takođe, preko 202 miliona evra do sada je uloženo u opšte bolnice i zdravstvene centre širom Srbije, od kojih su u nekim radovi u toku, kao i više od 300 miliona evra u izgradnju klinika i specijalizovanih bolnica, poput Tiršove, KBC Zemun, „Dr Dragiša Mišović“, faza 1 Urgentnog centra.

„Zahvaljujući svemu tome možemo da zbrinemo sve pacijente, pre svega, kovid, ali i da se borimo za ne kovid pacijente. Skoro sve zdravstvene ustanove koje smo podigli, poslužile su da imamo dobar odgovor na ovu pandemiju, jer su poslužile kao kovid bolnice“, rekla je Brnabić.

Podsetila je da su u toku radovi na izgradnji dve kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu, u koje je uloženo 80 miliona evra.

„Sve to, bez opreme i specijalizacija, i iz toga se vidi koliki je fokus na zdravstvo i njegovo jačanje. To ostaje jedan od tri ključna prioriteta vlade“, poručila je Brnabić i dodala da je ugovor „dobar signal što će tek slediti“.

Premijera je zahvalila svim zdravstvenim radnicima, svim zaposlenima u KCV, ali i u zdravstvu širom Srbije, koji se bore protiv korona virusa.

„Sve što oni rade je za divljenje. Šta god mi uradili, nikada nećemo moći dovoljno da se odužimo za sve što su učinili zdravstveni radnici, koji su iz dana u dan pod sve većim pritiskom, jer su brojevi sve lošiji“, rekla je Brnabić.

Šefica Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da sa izgradnjom Kliničkog centra Vojvodine, svi građani pokrajine dobiće bolje uslove lečenja i moderan klinički centar kakav i zaslužuju.

Kaže da je vrednost ugovorenih radova 28,5 miliona evra, kao da su ta sredstva deo većeg i sveobuhvatnijeg projekta vrednog 200 miliona evra na koji se EIB obavezala još 2006. godine.“Srbija je prva zemlja u koju smo počeli da ulažemo u zdravstveni sektor u ovom delu Balkana i drago nam je što je Srbija utoliko bolje i spremnije dočekala ovu epidemijsku krizu“.

Negre je istakla da u ovo vreme svaki novi bolnički krevet znači jedan novi spašen život.

Navela je da je EIB do sada pomogla rehabilitaciju i modernizaciju 20 regionalnih opštih bolnica u gradovima širom Srbije, što je takođe doprinelo da se zdravstveni sistem bolje izbori sa krizom.

„Ulagali smo i u modernizaciju prozivodnje vakcina u Institutu Torlak koji je važan stub za razvoj vakcina u ovom delu Balkana“, dodala je Negre.

Pokrajinski srektar za zdravstvo Zoran Gojković je u ime dva miliona građana Vojvodine zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Takođe, Gojković je zahvalio EIB-u što smo docekali ovaj dan koji građani Vojvodine sanjaju više od tri decenije i „kada počinje nova budućnost vojvođanskog zdravstva“.

„Nakon izgradnje velelepnog objekta KC Niš i novog KC Srbije u Beogradu, Srbija u kratkom periodu gradi i treći klinički centar, što samo pokazuje koliko se ulaže u zdrastvo i koliko je politika države da zdravlje nema alternativu, kao i da je zdravstvo prioritet ovog društva“, naglasio je Gojković.

Dodaje da će građani Vojvodine i cele Srbije uskoro koristiti novi reprezentativan objekat koji će pružiti maksimalnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, a zaposlenima mogućnost da svoje znanje primene.

Podsetio je da radovi u KC Vojvodine obuhvataju rekonstrukciju i dogradnju lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine više od 33.000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima.

U sklopu lamela B i C biće hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana