Brnabić: „Kolateralna šteta“ izmišljen i više nego uvredljiv termin Tanjug

Objavljeno: 22.03.2019. 09:53 Izmenjeno: 23.03.2019. 11:04

Bombardovanje SR Jugoslavije bila je greška drugih, a ne građana koji su u sred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili, poručila na konferenciji premijerka Ana Brnabić.

foto Tanjug

„Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom“, rekla je Brnabić otvarajući konferenciju „Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle“.

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.

„Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razume.

„Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu i modernu Srbiju“, rekla je ona.

Istakla je da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vreme izmišljen više nego uvredljiv termin „kolateralna šteta“.

 

Geopoliticki interes NATO – jedan od uzroka bombardovanja

Jedan od uzroka agresije na Jugoslaviju 1999. godine bio je i geopolitički interes vodećih zemalja NATO, rečeno je na konferenciji “NATO agresija na SR Jugoslaviju: 20 godina posle”.

Učesnici međunarodne naučne konferencije izneli su i prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti.

Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO.

Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.

Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se “činilo sve” da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli.

Profesor sa Istraživačkog centra za jugoistočnu Evropu Gordon Bardoš kaže da je intervencija 1999. godine bila prvi marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu pokitiku i kako će posmatrati međunarodne odnose.

Navodeći da je SAD u poslednjih 20 godina 19 godina bila u ratu, Bardoš je rekao da je ta zemlja tokom Hladnog rata imala nešto više od 40 intervencija širom sveta, a posle 1991. nebrojeno više.

Naveo je i primer napada dronovima, ističući da je za vreme predsednika Obame odobreno 1.878 intervencija, a za samo dve godine Trampove vlasti 2.243.

On je zaključio da ratovi koje je vodila SAD posle napada na Svetski trgovinski centar i druge mete 2001. godine, nisu ostvarili svoje ciljeve.

Profesor Beatris Bisio sa Univerziteta u Riu u Brazilu rekla je da su potvrđene prognoze da dolazi do velike promene posle kraja Hladnog rata i raspada ŠSR, kada se činilo da je SAD vrhovni gospodar sveta, i da počinje pad Zapada i NATO-a, i uspon Azije.

“To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vek bio vek Evrope, 20. vek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vek Azije”, rekla je Bisio.

Podsetivši na partnerstvo Rusije i Kine, ona je rekla da takvi odnosi redefinišu međunarodnu scenu i dodala da se postavlja pitanje može li ovakav period voditi svet ka značajnim konfrontacijama.

Profesor Liu Zuokui iz Pekinga rekao je da je i bombardovanje Jugoslavije pokazalo da u svetu i dalje postoje politika sile i hegemonija, koja je najveća pretnja miru u svetu.

“Za Kinu su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, a moramo naći partnere sa kojima ćemo se protiv toga boriti”, rekao je on i istakao da je za građane važno da država gleda u budućnost.

On je naveo da su evropske intergracije pravi put za Srbiju te istakao da je siguran da je srpski narod mudar i sposoban da reši i pitanje Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana