Brnabić ambasadorima EU: Zabrinuta sam zbog situacije na KiM Tanjug

Objavljeno: 16.11.2018. 17:56 Izmenjeno: 17.11.2018. 22:07

Premijerka Ana Brnabić je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

foto Tanjug

„U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni ZSO“, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Sa ambasadorima je, istakla je, između ostalog razgovarala i o poglavlju 35, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da Priština, pored toga što ne poštuje dogovore, ne poštuje ni Ustav imajući u vidu najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u takozvane oružane snage Kosova.

To je, kako kaže, suprotno ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244, nego i njhovom Ustavu u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Podsetila je i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od 10 odsto, što je, kako kaže, kršenje CEFTA sporazumu i to u trenutku kada Priština predsedava CEFT-om.

“Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno”, rekla je premijerka.

Brnabić je podvukla da je uručila pisma koje je poslala svim vladama širom sveta u kojima se upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana