Britanski ambasador u EU predao pismo o Bregzitu Tusku Tanjug

Objavljeno: 29.03.2017. 13:54 Izmenjeno: 30.03.2017. 08:38

Britanski ambasador u Evropskoj uniji Tim Barou predao je lično pismo o Bregzitu, koje je potpisala britanska premijerka Tereza Mej, u kancelariji predsednika Evropskog saveta Donaldu Tusku, izveštava novinar AFP.Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

Tusk je na svom Tviter nalogu napisao da posle devet meseci Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU.

Mej je juče potpisala pismo, objavio je Rojters navodeći da je došao do fotografije pisma.

Britanska premijerka Tereza Mej je aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma EU kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

 

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas, nakon što je iz Londona primio zvanično obaveštenje o početku Bregzita, da Evropska unija nije srećna zbog izlaska Velike Britanije iz bloka.

Bivši poljski premijer je kazao da nema šta mnogo da doda na to.

„Već nam nedostajete. Hvala vam i doviđenja“, poručio je Tusk Britancima.

Tusk je rekao da nema razloga pretvarati se da je ovo srećan dan ni u Briselu ni u Londonu.

„Posle svega većina Evropljana, uključujući gotovo polovinu britanskih glasača, želelo je da ostanemo zajedno. Lično se neću pretvarati da sam srećan danas”, poručio je Tusk u svom odgovoru na pismo kojim je Velika Britanija danas zvanično pokrenula proces izlaska iz članstva u EU.

Predsednik Evropskog saveta međutim kaže da vidi i pozitivnu stranu Bregzita.

”Bregzit je zajednicu od 27 država načinio odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije. Potpuno sam sigiran u to naročito posle Rimske dekaracije. Danas mogu reći da ćemo ostati odlčni i ujedinjeni i u budućnosti i tokom teških pregovora koji nam predstoje.

Tusk kaže da i on i Evropska komisija imaju mandat da zaštite interese 27-ce.

”Ovde ni jedna strana nema šta da dobije. U osnovo ovo je kontrola štete. Naš cilj je jasan da minimalizujemo cenu koju će da plate EU građani, poslovi i zemlje članice. Učinićemo sve što možemo i imao sva sredstav da ostvarimo ova cilj”, poručio je Tuska.

On je ponovio da se ništa neće promeniti i da sve dok i zvanično ne napusti EU , evropski zakoni će nastaviti da se primenjuju u i na Veliku Britaniju.

Mej: Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana