Britanci, Italijani i Česi na referendumu ne bi podržali EU Tanjug

SvetSvet Pocetna 26. 04. 2019. 11:15:21

Ako bi se danas u državama-članica Evropske unije održao referendum o članstvo u Uniji, u Velikoj Britaniji, Češkoj i Italiji ne bi bila postignuta većina koja bi glasala „za“, prenosi portal Euroaktiv.

Na osnovu podataka Evrobarometra koje je objavio Evropski parlament, manje od polovine, 45 odsto Britanaca, 47 odsto Čeha i 49 odsto Italijana, podržalo bi članstvo u EU, dok bi za napuštanje Unije bilo 37 odsto Britanaca, 24 odsto Čeha i 19 odsto Italijana.

Broj neopredeljenih glasača, prema navodima Evrostata, bio bi 32 odsto u Italiji, 29 odsto u Češkoj i 18 odsto u Velikoj Britaniji.

Međutim, velika većina građana Evropske unije i dalje bi glasala da ostane deo evropske porodice.

U slučaju Holandije, 86 odsto građana podržavaju članstvo u EU, u Irskoj i Luksemburgu taj procenat je 83 odsto, u Švedskoj 81 odsto i u Nemačkoj 80 odsto.

Kako je navedeno u istraživanju, dok je pre pola godine samo 12 odsto Britanaca bilo nesigurno u vezi sa svojim glasom, taj broj je u martu ove godine porastao na 18 odsto.

„Ovo povećanje posledica je rastuće nesigurnosti javnosti pred političkom neizvesnošću u Velikoj Britaniji“, ističe se u istraživanju.

Velika Britanija, Češka i Italija spadaju u one zemlje u kojima su prednosti Evropske unije manje percipirane u društvu. Ukupno 58 odsto Čeha, 54 odsto Britanaca i 41 odsto Italijana veruje da su imali koristi od toga što su deo Unije.

Austrijanci i Grci takođe su deo grupe koja je manje oduševljena evropskom porodicom. Ipak, prosečno 68 odsto ispitanika kaže da je članstvo korisno za njihovu zemlju, što je, prema ovom istraživanju, najviši nivo od 1983. godine.

Međutim, uprkos pozitivnom stavu prema evropskom projektu, mnogi ispitanici su nezadovoljni aktuelnom situacijom u EU.

Polovine Evropljana smatra da se stvari kreću u progrešnom pravcu, posebno kod grčkih i francuskih glasača (66 odsto), Italijana (58 odsto) i Čeha (56 odsto).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana