Brisel: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine o komunikacijama Studio B, Tanjug

Objavljeno: 29.09.2016. 09:19 Izmenjeno: 29.09.2016. 13:21

Posle trećeg dana ovonedeljnih razgovora delegacija Beograda i Prištine o telekomunikacijama, nema vidljivih rezultata, niti izjava zvaničnika, ali je određeni napredak u pogledu procedura postignut.

Kako je Tanjugu rečeno u Kancelariji za KiM, tri dana se razgovaralo o načinima transfera imovine Telekoma Srbija na njegovu ćerku-firmu koja bi trebalo da bude uspostavljena na KiM, u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama.
Navodi se da za sada nema dogovora, ali da je određeni napredak u pogledu procedura postignut.
Razgovori su se vodili i o broju lokacija za bazne stanice južno od reke Ibar i frekvencijama, što su veoma važna pitanja koja se direktno odnose na pokrivenost srpskih sredina signalom srpske kompanije.
U Kancelariji za KiM kažu da beogradski pregovarački tim nije prihvatio da srpske sredine na KiM budu ogranicene na 2G tehnologiju bez interneta i samo na glasovne pozive, što je prištinska strana htela da nametne i na taj način diskriminiše korisnike srpske kompanije u pokrajini.
Dodaje se da Republika Srbija ostaje posvećena poštovanju dogovorenog u meri u kojoj je druga strana spremna da ispuni preuzete obaveze, odnosno Republika Srbija je spremna da ustupi Prištini na korišćenje jedan pozivni broj za geografsku oblast ukoliko pokrajinske institucije dosledno sprovedu sve ono na šta su se sporazumom o telekomunikacijama obavezale.
Tu se, pre svega, misli na transfer imovine Telekoma Srbija u pokrajini na ćerku-kompaniju u prištinskom sistemu i obezbeđivanje uslova za njeno nesmetano funkcionisanje na celoj teritoriji pokrajine, dodaju iz Kancelarije za KiM.
Razgovori u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine nastavljaju se danas.
U briselskim krugovima se spekuluše da bi razgovori mogli da se produže i na petak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana