Briga o starijim sugrađanima jedan od prioriteta Grada Beograda   Beoinfo

Objavljeno: 22.10.2019. 15:31 Izmenjeno: 22.10.2019. 17:13

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je ,u društvu ministra finansija Siniše Malog i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, Dnevni centar i klub za starije „Igor Holodkov” na opštini Vračar. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je ,u društvu ministra finansija Siniše Malog i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, Dnevni centar i klub za starije „Igor Holodkov” na opštini Vračar.

Ona je istakla da Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku, o čemu svedoči i podatak da je u poslednjih pet godina na teritoriji grada otvoreno 10 novih klubova za starije, dok se još toliko renovira.

– Ovom prilikom želim da najavim otvaranje 31. kluba za starije, koji će do kraja godine biti otvoren u naselju Železnik na opštini Čukarica. Do sada je na Čukarici postojao samo jedan klub, a to je opština na kojoj živi nešto više od 41.000 penzionera i jasno je da je bilo potrebno otvoriti novo mesto na kojem će najstariji sugrađani moći da se druže i provode slobodno vreme. Trebalo bi istaći da je inicijativa krenula od stanovnika naselja Železnik, na koju smo pozitivno odgovorili. Nastavićemo sa politikom otvaranja novih klubova za starije, što ćemo planirati i budžetom za 2020. godinu – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da se prilikom posete jednom od 30 beogradskih klubova za starije još jednom uverio da su ove ustanove poznate po pozitivnoj energiji i kreativnosti koje krase najstarije sugrađane.

– Želeo bih da najavim da ćemo oko 5. novembra, odnosno mesec dana ranije u odnosu na najave, isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara. To je samo prvi korak jer će od 1. januara doći do povećanja penzija u iznosu od oko 5,3 odsto. U pitanju je švajcarski model koji prati rast prosečne zarade i inflaciju, i to je najpravedniji način za određivanje visine penzije – rekao je Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da ministarstvo na čijem je čelu prati politiku Vlade Republike Srbije i u skladu sa sopstvenim mogućnostima pomaže najstarijim sugrađanima na najbolji mogući način.

– Otvaranje novih klubova za starije ne bi trebalo da bude karakteristično samo za Beograd već i za čitavu Srbiju. Zahvaljujem Vladi RS i Ministarstvu finansija koji imaju razumevanja za ovakve projekte i koji ih podržavaju. Briga o najstarijim sugrađanima jeste jedan od prioriteta kako Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tako i Vlade Srbije – rekao je Đorđević.

Događaju je prisustvovala i v.d. pomoćnice ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Čabrić, iz Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, kao i vršilac dužnosti direktora ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana