Bregzit možda tek krajem 2019. godine? Tanjug

Objavljeno: 14.08.2016. 10:48 Izmenjeno: 14.08.2016. 17:22

Izlazak Britanije iz Evropske unije mogao bi da bude realizovan tek krajem 2019. godine, usled toga što je priprema tog koraka veliki zadatak za britanske državne službe, a početak pregovora o Bregzitu mogao bi da bude odložen za period posle izbora u Francuskoj i Nemačkoj, piše danas britanski list „Sandej Tajms“.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej je nagovestila da planira da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće izlazak iz EU, početkom 2017. godine, nakon čega bi počeo dvogodišnji proces pregovora sa zvaničnim Briselom o uslovima razdruživanja.

„Sandej Tajms“, međutim, navodi da su neki britanski ministri privatno upozorili čelnike tamošnjeg finansijskog sektora da bi Član 50 mogao da bude aktiviran tek krajem 2017. godine, što znači da bi Britanija mogla da izađe iz EU tek krajem 2019.

„Ministri sada misle da bi aktivacija Člana 50 mogla da bude odložena za jesen 2017. godine“, otkrio je jedan izvor iz londonskog Sitija, koji je o tome razgovarao sa dva ministra iz britanske vlade.

„Oni nemaju infrastrukturu za ljude koje treba da angažuju. Oni čak kažu da ne znaju koja pitanja treba da pitaju kad konačno počnu da pregovaraju sa Evropom“, navodi izvor.

Jedan neimenovani ministar je za „Sandej Tajms“ rekao da izbori u Nemačkoj i Francuskoj „predstavljaju određeni izazov“.

Francuska je zakazala predsedničke izbore za aprili i maj sledeće godine, dok će se opšti izbori u Nemačkoj održati na jesen 207.

Tereza Mej je osnovala novo Ministarstvo za pregovore o Bregzitu nakon što je na referendumu 23. jula pobedila opcija za izlazak iz EU, ali ministar Dejvid Dejvis je navodno zaposlio samo polovinu osoblja koje mu je potrebno.

Drugo novo britansko Ministarstvo, za međunarodnu trgovinu, takođe ima težak zadatak da regrutuje stručnjake, pošto je Londonu ostao tek ograničeni broj iskusnih pregovarača jer je zvanični Brisel decenijama vodio taj sektor za Britaniju kao članicu EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana