Branko Pešić – jedna od najupečatljivijih ličnosti 20. veka

Objavljeno: 04.02.2020. 11:39 Izmenjeno: 04.02.2020. 12:55

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je, povodom obeležavanja 34. godišnjice od smrti Branka Pešića, venac na grob jednog od najuspešnijih gradonačelnika u istoriji Beograda.

foto Tanjug

Nikodijević je podsetio na to da Skupština grada tradicionalno svake godine odaje počast Branku Pešiću, jednoj od najupečatljivijih ličnosti 20. veka, koja je živela, stvarala i radila u Beogradu.

– Beograd kakav danas poznajemo i u kome imamo priliku da živimo, u velikoj meri izgleda ovako i nastao je zahvaljujući viziji i istrajnosti gospodina Pešića. Neki od najznačajnijih objekata i saobraćajnica koje svakodnevno koristimo, od Gazele, brojnih sportskih centara, 66 izgrađenih škola u 10 godina njegovog mandata, do 86 hiljada stanova, upravo su njegova zasluga. Ni njemu nije bilo lako da radi u to vreme, jer se suočavao sa velikim brojem kritičara, otporom i nerazumevanjem. Ono što je najvažnije, imao je viziju i znao kako bi trebalo da izgleda Beograd u njegovo vreme, kao i u budućnosti. Istrajao je u svojoj nameri da Beograd modernizuje i bio je uporan do poslednjeg dana svog mandata, na čemu mu dugujemo ogromnu zahvalnost – rekao je Nikodijević i dodao da će se Skupština Grada Beograda truditi da mu se oduži.

Prema njegovim rečima, u novijoj istoriji Grada karakteristična su tri perioda u kojima je došlo do ekspanzije kada je reč o investicijama i građevinskoj industriji u Beogradu.

– To je bilo između dva svetska rata za vreme nekadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića, potom u vreme Branka Pešića i danas – kada posle 50 godina imamo i treći investicioni ciklus u gradu Beogradu. Jedna od najvećih želja Branka Pešića, koju nije uspeo da ostvari, bilo je spuštanje Beograda na reke, a mi danas njegov san, ali i san mnogih generacija Beograđana realizujemo projektom „Beograd na vodi” i zaokružujemo jednu veliku priču koju je Pešić počeo – rekao je Nikodijević.

Na nama je da čuvamo sećanje na Branka Pešića i prenosimo ga na mlađe generacije, ali i da imamo dozu poštovanja prema onome što je jedan čovek za 10 godina svog mandata uspeo da izgradi u našem gradu, zaključio je Nikodijević.

Jedan od prijatelja i poštovalaca Branka Pešića – Milorad Kozlovački prisetio se perioda kada je Branko Pešić vodio Grad Beograd i naveo da je bivši gradonačelnik imao veliki uticaj na sve zbog moralne snage. Bio je podsticajan, naročito na mlade ljude koji su učestvovali u izgradnji Novog Beograda, Ade Ciganlije i svemu što je trebalo ne samo u Beogradu nego i čitavoj zemlji.

Kozlovački je podsetio i da je Branko Pešić bio ranjen u borbi protiv fašizma, a nije hteo nikakve zasluge koje je mogao kao funkcioner da dobije. Do kraja života ostao je da živi u Zemunu u porodičnoj kući i nije hteo da se preseli na Dedinje ili u bilo koje ekskluzivnije naselje.

Događaju je prisustvovao i podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana