Bramsov koncert na otvaranju Bemusa Studio B,Tanjug

Objavljeno: 18.10.2016. 20:15 Izmenjeno: 18.10.2016. 19:52

Koncertom Simfonijskog orkestra RTS, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić i na kome će kao solista nastupiti violinista Dragan Sredojević sutra uveče se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca biće otvorene 48. Beogradske muzičke svečanosti.

Na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada Beograda govorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić koja je istakla da je sve spremno za početak Bemusa.

„Programi Bemusa će se odvijati u Kolarcu, Svečanoj sali Skupštine grada, Madlenijanumu i Jugoslovenskoj kinoteci. Grad Beograd je finansirao festival sa 15 miliona dinara za razliku od prošlogodišnjih 11, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,8 miliona dinara u odnosu na 700.000 dinara prošle godine“, kazala je Jevtić.

Umetnički direktor festivala i kompozitor Svetislav Božić naglasio je da je Bemus zadužen da avangardu praćenu proverenim vrednostima predstavi publici.

„Na Bemusu će nastupiti vrhunski umetnici kao što su Maslejev, Berezovski, Sredojević, Krstić, Savić….Biće izvedena dela naših i svetskih kompozitora i pokušaćemo da pogledamo u muzičku prošlost, ali i da osvetlimo najbolje iz stvaralaštva u 21. veku“, rekao je Božić.

Violinista Dragan Sredojoević, član Marijanskog teatra iz Sant Peterburga, naglasio je da je pred njim veliki umetnički izazov na otvaranju Bemusa.

„Bramsov koncert je u muzičkim krugovima poznat pod terminom „protiv violiniste“. To je remek delo klasične muzike i biće veliko iskušenje odsvirati ga na otvaranju festivala“, rekao je Sredojević.

Dirigent Vesna Šouc će dirigovati premijernim izvođenjem opere „Suton“ Stevna Hristića u Beogradu.

„Izvešćemo delo jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora. Stevan Hristić je osnivač Beogradske muzičke akademije i Beogradske filharmonije. Opera „Suton“ je delo kasnog romantizma i velika mi je čast što ćemo je izvesti u okviru programa Bemusa.“

Maestro Bojan Suđić je istakao da je velika privilegija biti deo misije koju Bemus predstavlja na našoj kulturnoj sceni.

„Hor i Simfonijski orklestar RTS su među fundamentalnim stubovima naše muzičke kulture. U programu Bemusa smo predstavljeni sa dva koncerta i posebna mi je čast što nastupamo na otvaranju. Sviraćemo Bramsov „Violinski koncert“ i „Patetičnu simfoniju“ Čajkovskog što predstavlja stub svakog repertoara ozbiljnih orkestara. Te kompozicije su u samom vrhu po broju izvođenja u istoriji muzike. Divne i veoma zahtevne“, rekao je Suđić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 16°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana