Bramerc:Haški sud prepustio neke kompleksne slučajeve Srbiji Tanjug

Objavljeno: 15.12.2020. 11:39 Izmenjeno: 15.12.2020. 11:39

Tokom svog obraćanja SB UN Serž Bramerc, glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu izjavio je da je zahvaljujući predanom radu tužilaštva nekoliko značajnih i kompleksnih postupaka za ratne zločine počinjene na prostou bivše Jugoslavije trasferovano nadležnim sudskim instancama u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

On je konstatovao da takav razvoj situacije pruža značajnu mogućnost ovim državama da jasno demonstriraju svoju posvećenost prihvatanju odgovornosti, naročito kada je reč o visoko i srednje rangiranim osumnjičenima koji su do sada imali mogućnost da izbegavaju pravdu.

Bramerc je ponovio da je apelacioni postupak po žalbi Ratka Mladića okončan u avgustu, da je završen dokazni postupak u slučajevima protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića i da se tužilaštvo priprema za iznošenje završnih argumenata, navodi se u saopštenju Haškog tužilaštva.

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu je pred SB UN najavio da će presude u ova tri slučaja biti donete do kraja maja iduće godine.

„Naši napori donose značajne rezultate kada je reč o potrazi za nestalim licima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali više od 2 decenije od završetka tih konflikata, 10 hiljada porodica još uvek ne zna šta se dogodilo sa njihovim voljenima koji su nestali. Utvrditi šta se dogodilo sa svakom nestalom osobom jeste humanitarni imperativ“, zaključio je Bramerc.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana