Borisov: Bugarska da podigne zaštitnu ogradu ka Grčkoj

Objavljeno: 25.03.2016. 13:55 Izmenjeno: 25.03.2016. 13:55

Bugarska je spremna da podigne ogradu na granici ka Grčkoj da bi zaustavila migrante koji planiraju da tuda krenu, nakon zatvaranja balkanske rute, izjavio je premijer Bojko Borisov.

Parlament je prošlog meseca izglasao da bugarska vojska treba da pomogne policiji u čuvanju granica unutar Evropske Unija da bi e izbegao priliv izbeglica koje su preplavile neke od njihovih suseda, prenosi Rojters.

Bugarska deli granicu sa Grčkom na jugu u dužini od oko 500 kilometara.

„Glavna pretnja dolazi sa granice sa Grčkom“, rekao je Borisov u parlamentu i dodao da je to veoma duga i nezaštićena granica, a briga Bugarske je, kazao je, da grčka vlada u poslednjih nekoliko meseci nije preduzela dovoljne mere da bi zaštitila državne granice.

Mađarski premijer Viktor Orban, međutim, smatra da je na bugarskoj i makedonskj granici ka Grčkoj zaštitna ograda već trebalo da bude podignuta.

Ranije ovog meseca, Bugarska i Makedonija su izvele zajedničke vojne akcije iz vazduha i sa zemlje, duž zajedničke granice, kako bi pojačali kontrolu zbog povećanog protoka migranta.

Ministar odbrane Nikolaj Nenćev zatražio je dodatnih 860.000 dolara za nabavku neophodne opreme za vojsku koja učestvuje u zaštiti granice.

U novembru 2013, Bugarska je počela postavljanje bodljikave žice duž granice sa Turskom. Na toj granici je već postavljeno skoro 100 kilometara žičane ograde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 16°C
Min: 3°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana