Borelj:Predlažem finansiranje nabavke ubojitog oružja za Ukrajinu Tanjug

Objavljeno: 27.02.2022. 12:22 Izmenjeno: 27.02.2022. 15:23

Navodi se da će Borelj sa ministrima EU razgovarati i o najavi novih oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije, koju su juče dogovorile brojne zemlje i Evropska komisija.

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, najavio je da će na večerasnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Saveta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

„Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dve mere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva”, rekao je Borelj pred sastanak.

U Evropskoj službi za spoljne poslove objašnjavaju da će šef diplomatije EU predložiti da se obezbedi mera koja se sastoji od ”smrtonosne opreme”, kao što je municija, i mera za ”nesmrtonosnu opremu” i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Sankcije podrazumevaju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT sitema, sprečavanje ruske Centralne banke da raspoređuje svoje međunarodne rezerve i sankcije protiv oligarha i entiteta koji omogučavaju rat u Ukrajini i druge ”štetne aktivnosti ruske vlade”.

Na večerašnjem video sastanku se ne očekuje i konačno usvajanje odluke, ali će se otvoriti put za usvajanje svih neophodnih pravnih akata za novi paket mera EU, navode u Briselu.

Šolc najavio dodatnih 100 milijardi evra za vojsku

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da vlada planira dodatnih 100 milijardi evra za vojsku.

U obraćanju Bundestagu, Šolc je kazao da će Nemačka ove godine 100 milijardi evra uložiti u vojsku i da će od sada investirati više od dva odsto BDP-a u odbranu.

Do 2024.Nemačka će, kaže, povećati značajno izdvajanja za odbranu.

Ta njegova najava pozdravljena od poslanika burnim aplauzom.

„Cilj mora biti delotvorna, moderna vojska“, podvukao je kancelar, dodajući da tako nešto mora imati zemlja veličine Nemačke.

„Koje sposobnosti ima Putinova vojska ? Koje sposobnosti su nama potrebne da se suočimo sa tim pretnjama“, upitao je on.

Istakao je da je Nemačka u potpunosti privržena NATO-u i da je neophodno sprečiti da se napad Putina proširi na druge zemlje.

Kazao je da nova generacija borbenih aviona mora biti proizvedena u Evropi, kao i da je neophodno da se prevaziđe ovisnost od pojedinih snadbevača energetima.

Šolc je naglasio da energetska politika sada ima najviši prioritet i da se planira hitna izgradnja terminala za prijem tečnog gasa.

On je ukazao da se Nemačka neće zatvoriti za razgovore sa Vladimirom Putinom, ali da neće ni mirovati dok se mir u Evropi ponovo ne uspostavi.

„Ako želimo da poslednje tri decenije ne budu izuzetak, onda moramo iskazati privrženost EU i NATO“, poručio je Šolc uz poruku „odbranićemo Evropu“.

Izrazio je uverenje da će „napad na Ukrajinu biti katastrofa za Rusiju“, najavljujući dalje sankcije, i to bez ograničenja tema.

„Da se ne varamo. Putun neće menjati svoj kurs preko noći. Ali će rusko rukovodstvo veoma brzo osetiti koju cenu plaća za to“, naglasio je nemački kancelar.

Šolc smatra da je sramno što je Rusija, samo zahvaljujući svom vetu, u Savetu bezbednosti UN sprečila osudu napada na Ukrajinu.

Berbok: Oštrina prema Rusiji ne sme da splasne

Nemačka i njeni zapadni saveznici ne smeju da ostanu bez oštrine u sankcionisanju Rusije pošto ruski predsednik Vladimir Putin ima dugotrajan plan u glavi, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

„Putinova perfidna igra je igra na duže staze, tako da bi i naše sankcije trebalo da budu takve. Moramo da se osiguramo da ne ostanemo bez oštrine za tri meseca“, poručila je Berbok na vanrednoj sednici donjeg doma Bundestaga.

Berbok je kazala da su Nemačka i njeni zapadni saveznici do samog kraja pokušavali da reše konflikt sa Rusijom diplomatskim putem, ali da ih je, kako je istakla, „Kremlj slagao i odbacio sve njihove napore“, preneo je Rojters

Kancelar Olaf Šolc najavio je na sednici da vlada planira dodatnih 100 milijardi evra za vojsku, dok je ministarstvo saobraćaja saopštilo da će Nemačka na tri meseca zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione i avio-kompanije.

Tras:Napad na Ukrajinu mogao bi da bude „početak kraja“ za Putina

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je  da bi ruski vojni napad na Ukrajinu „mogao da bude početak kraja“ za ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i da bi rat mogao da traje godinama.

Govoreći za Skaj njuz, Tras je rekla da „vidimo snažan i hrabar ukrajinski otpor“ i da će Velika Britanija „nastaviti da ih snabdeva oružjem i ekonomskom podrškom“, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Takođe je iskazala uverenje da Putin „pravi stratešku grešku“ s obzirom na štetu koju bi zapadne sankcije nanele ruskoj ekonomiji.

Ocenila je da rat neće biti ubrzo gotov, kao i da bi mogao da traje nekoliko godina.

„Bojim se da ovo neće biti brzo gotovo. Bojim se da bi ovaj sukob mogao biti veoma krvav“, upozorila je ona.

Na pitanje o sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva, Tras je rekla da je „sastavila listu oligarha“ i sugerisala da će postojati duži program sankcija.

Tras je priznala da će rat u Ukrajini naneti „ekonomsku cenu“ Velikoj Britaniji, ali da će Britanci razumeti cenu „koju bismo platili ako se sada ne suprotstavimo Putinu“.

Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) saopštili su da su zapadni saveznici odlučili da isključe „određene ruske banke” iz svetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

U zajedničkoj deklaraciji G7, koju je objavilo francusko predsedništvo, nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene, izveštava Rojters.

Dodaje se da će uskoro biti formirana transatlantska operativna grupa koja će koordinirati sankcije protiv Rusije.

Tomas-Grinfild:Putinova naredba je neprihvatljiva eskalacija

Naredba predsednika Rusije Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti je neprihvatljiva eskalacija, izjavila je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

„To znači da predsednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo da nastavimo da zaustavljamo njegove akcije na najsnažniji mogući način“, rekla je Tomas-Grinfildova u intervjuu za Si-Bi-Es, preneo je Rojters.

Putin je naredio načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu da ruske snage za odvraćanje budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti.

On je to naređenje izdao na sastanku sa Gerasimovim i Šojguom, preneo je Interfaks.

„Najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru odbrane i načelniku Generalštaba da snage odvraćanja ruske vojske budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti“, rekao je Putin.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana