Borelj: Ne možemo dozvoliti da moć deli pravdu Tanjug

Objavljeno: 04.03.2022. 11:01 Izmenjeno: 04.03.2022. 15:33

„Istovremeno, podržavamo pravo Ukrajine da se brani i divimo hrabrosti ukrajinske vojske, naroda, i vlasti“, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da se na granicama Evrope odvija neopravdani rat koji odnosi velike ljudske žrtve uz upotrebu oružja zabranjenog Ženevskom konvencijom i pozvao na slanje misije koja bi trebalo da proceni da li se neki od napda Rusije u Ukrajini mogu tretirati kao ratni zločini.

”Ne možemo da dozvolimo da moć deli pravdu. Ovo je kritičan trenutak u istoriji Evrope”, izjavio je Borelj.

Žosep Borelj je dolazeći na sastanak ministara spoljih poslova članica NATO podsetio da je EU uvela političke, ekonomske i fnansijske sankcije protiv Rusije, za koje kaže da su bez presedana i da će naneti veliku ekonomsku štetu Rusiji i najavljuje da su ”sve opcije na stolu” kada je reč o novim EU sankcijama protiv Moskve.

On zaključuje da je važno da se održi jedinstvo članica EU oko sankcija protiv Rusije kao i oko nabavke oružja za Ukrajinu što je prvi put u istoriji da EU naoružava treću državu u ratnom konfliktu.

Stoltenberg : NATO nije deo konflikta u Ukrajini

Generealni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, osudio je , kako je rekao, vojne napade na civile i nuklearnu elektranu u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe i anagažuje je se u diplomatskim naporima za okončanje ”bezobzironog rata”.

”NATO saveznici su uveli nikada viđene sankcije protiv Rusije, mi obezbeđujemo pomoć Ukrajini, ali NATO nije deo konflikta. NATO je odbrambeni savez. Mi ne tražimo rat sa Rusijom, ali moramo da budemo jasni po pitanju naše odlučnosti da branimo naše članice”, kaže Stoltenberg.

Dolazeći na sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO, koji se uz prisustvo Švedske i Finske, održava u Briselu, Stoltenberg se zahvalio SAD, EU saveznicima i Kanadi na povećanju vojnih snaga na istoku Evrope uključujući kopnene trupe, vojne brodove i avione, uz ocenu da je u pitanju ”odbrambeno prisustvo”.

”Ova situacja pokažuje vaznost zajedništva Severne Amerike u strateskoj solidarnosti sa NATO”, zaključio je Stoltenberg.

Ministri EU, SAD i UK o mogućim novim sankcijama protiv Rusije

Ministri spoljnih poslova EU održaće popodne u Briselu još jedan vanredni sastanak posvećen sukobu u Ukrajini.

Savetom EU će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj, a sastanku će prisustvovati i američki državni sekretar, Entoni Blinken, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, šefica diplomatije Velike Brutanije, Liz Trus, dok će se video linkom uključiti i ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, je pred ovaj sastanak izneo inicijativu da se u Ukrajinu pošalje misija koja bi utvrdila da li se neki od napada Rusije na ciljeve u Ukrajini mogu voditi kao ratni zločini.

Istovremeno, iz EU poručuju da su na stolu i moguće nove sankcije protiv Moskve i da se već razgovarao o novom paketu mera koje bi ciljale ruske luke, oligarhe i fondove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana