Borelj: Izdavanje naloga za hapšenje Putina važna odluka za međunarodnu pravdu tanjug

Objavljeno: 18.03.2023. 09:52 Izmenjeno: 18.03.2023. 12:50

Ovaj nalog MKS-a je samo početak procesa odgovornosti ruskog lidera za zverstva i zločine počinjene u Ukrajini”, izjavio je Borelj i dodao da nekažnjivosti ne sme da bude.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je  da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, preneo je Rojters. „Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine“, rekao je on. Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine i zverstva u Ukrajini. Borelj je vest o nalogu za hapšenje Putina primio za vreme posete Skoplju. Nakon susreta sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim on je rekao da je Međunarodni krivični sud (MKS), izdao nalog za hapšenje Putina zato što je “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije dece i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji“. Istakao je da MKS smatra da postoji razumna osnova da se veruje da „Putin ima individualnu odgovornost za ove zločine“. „Mi iz Evropske unije smo uvek jasno stavljali na znanje da svi odgovorni za nelegalnu agresiju protiv Ukrajine treba da budu izvedeni pred lice pravde. Ovaj nalog MKS-a je samo početak procesa odgovornosti ruskog lidera za zverstva i zločine počinjene u Ukrajini”, izjavio je Borelj i dodao da nekažnjivosti ne sme da bude.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio j odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazalo da niko nije iznad zakona. ICC je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je u periodu trajanja sukoba u Ukrajini izvršio krivično delo protivpravne deportacije dece i protivzakonitog prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju, preneo je Rojters. „Međunarodni krivični sud je prava institucija za istragu ratnih zločina … Činjenica je da niko nije iznad zakona i to je ono što sada postaje jasno“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana