Borelj: Ako propadnu pregovori spremni smo da odgovorimo Tanjug

Objavljeno: 24.01.2022. 19:23 Izmenjeno: 24.01.2022. 19:23

Borelj je dodao da je povodom situacije na istoku Evrope i odnosa sa Rusijom, EU u bliskoj kooordinaciji sa SAD, NATO, OEBS i drugim međubnarodnim partnerima.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se EU u rešavanju problema sa Rusijom primarno zalaže za diplomatski pristup, ali da je spremna i za potencijalni scenario ruske agresije na Ukrajinu.

Borelj je najavio da, pored finasijske pomoći, EU razmatra i formiranje misije za podrsku Ukrajini u oblasti vojne obuke.

”Ako diplomatija ne uspe, već smo u pripremama za odgovor na potencijalnu rusku agresiju. To će biti brza i odlučna akcija jedinstva, ne samo unutra EU, već i na međunarodnoj sceni”, poručio je Borelj.

On je posle sastanka Saveta EU ponovio bezrezervnu podršku Unije Ukrajini i pozvao Rusiju da se konstruktivno anažuje u postojećim međunarodnim forumima u pokušaju iznalaženja diplomstkog rešenja za trenutnu bezbednosnu krizu u Evropi.

”Nagomilavanje ruske vojske u i oko Ukrajine i pokušaji Rusije da napravi linije podela na našem kontinentu podrivaju naše temelje i osnovne principe na kojima je izgrađana evropska bezbednost i vraćaju mračna secahaja na sfere uticaja koje ne pripađu 21 veku”, izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU nagalšva da Unija na više koloseka radi na pomoći Ukrajini da izgradi otpornost države prema različitim napadima, pocev od sajber i hibridnih napada,

do jačanja vojnih sposobnosti.

Borelj je naveo da je Evropska komisija danas izašla sa predlogom usvajanja hitnog paketa finansijske pomoći Ukrajini od 1,2 miljarde evra.

On je podsetio da su zemlje članice već angažovane u Misiji koja bi trebalo da pomogne Kijevu da se odbrani od budućih sajber i hibridnih napada, dodajući da je u planu i moguće uspostavljanje Miisje EU za podršku Ukrajini u oblasti vojne obuke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana