Bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas Studio B

Objavljeno: 07.12.2020. 15:57 Izmenjeno: 08.12.2020. 11:13

U novoizgrađenoj kovid bolnici u Batajnici zbrinuto je 326 pacijenata. U jedinici intenzivne nege nalazi se njih 37, dok su ostali u jedinici poluintenzivne nege koja je predviđena za srednje teške i teške pacijente, kaže za Studio B direktorka te zdravstvene ustanove doktorka Tatjana Adžić Vukićević. Ona poručuje da je bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, jer ima malo mesta za obolele i jer je velikom broju njih potrebna hospitalizacija.

Nastavlja se povećan priliv pacijenata u kovid bolnicama širom Srbije. U najvećoj od njih, u Batajnici, koja je u petak primila prve pacijente, zbrinuto ih je više od 300. U pitanju su pacijenti različite starosti.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević  objašnjava da su tu bolesnici sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, intubirano je 10 pacijenata, a 27 se nalazi na drugim vidovima agresivne ventilacije, dok se ostali pacijenti nalaze na različitim vidovima kiseonične potpore.

„Kada je u pitanju starosna struktura, pacijenti su od najstarijeg do  najmlađeg uzrasta. Najmlađi pacijent, koji je trenutno intubiran, je  1991. godište i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, a najstariji ima devedeset jednu godinu“, kaže dr Adžić Vukićević.

Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom.

„Očekujemo da u toku sutrašnjeg dana i prekosutra počne sa radom drugi deo bolnice i da se pusti u rad treća intenzivna jedinica koja će imati kapacitet još 40 kreveta u jedinicama intenzivne nege i lečenja. Sutra nam stiže 76 lekara i 45 medicinskih sestara  a to i dalje nije dovoljan broj,  ali sigurno će se u hodu rešavati problem po problem,“ smatra doktorka  Adžić Vukićević.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici apeluje na građane da ne dolaze samostalno u tu zdravstvenu ustanovu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana