Bolnica u Batajnici puna, prelomni trenutak za zdravstvo Studio B, Tanjug

Objavljeno: 31.03.2021. 12:46 Izmenjeno: 01.04.2021. 08:55

U Kovid bolnici u Batajnici hoispitalizovano je 915 pacijenata čime je popunjen kapacitet te bolnice, kaže direktorka Tatjana Adžić Vukičević i poručuje da je ovo prelomni trenutak za ceo zdravstveni sistem.

Dr Tatjana Adžić Vukičević poziva na vakcinaciju koja je, kako kaže, jedini spas za izlaz iz jako teške situacije.

Ona je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici rekla da pre četiri meseca, kada je ta bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma.

„Smatram da je ovo najteži trenutak u radu kovid bolnice u Batajnici. Došli smo u situaciju da se traži mesto više, strahujemo od svakog telefonskog poziva i molbi kolega da se primi još jedan pacijent“, kazala je Adžić.

Ističe da se zdravstveni radnici u toj bolnici „lavovski bore“ da svakoga dana otpuste stare i prime nove pacijente, kako bi mogli da doprinesu očuvanju zdravstvenog sistema Srbije.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje otvoreno je 12 jedinica poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

Na intenzivnom lečenju nalazi se, kaže, 109 pacijenata od kojih je 90 odsto intubirano.

Dr Adžić upozorava da su sada kliničke slike mnogo drastičnije i da se uglavnom radi o mladim ljudima koji razvijaju ta teška stanja.

„Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i za njen život se borimo. Drugi momak, 1999. godište, na sreću uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintezivne nege“, kazala je dr Adžić.

Ostala dominantna godišta pacijenata hospitalizovanih u kovid bolnici u Batajnici su 1979, 1982, 1985…

„To pokazuje da se granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlađe. Među pacijentima ima i onih koji se nalaze u sedmoj i osmoj deceniji i mislim da za njih nećemo moći da nađemo spas“, navodi dr Adžić.

Kaže da su medicinski radnici na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti i da im pomažu lekari iz svih krajeva Srbije.

„Ako se sada ne posvetimo imunizaciji i ako se ovako nastavi ni u jednoj bolnici u Srbiji neće biti mesta za nove pacijente“, zaključila je dr Adžić i pozvala građane da se odazovu masovnoj vakcinaciji jer samo nas vakcina iz ove, užasno teške situacije, kako kaže, može izvući.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana