Bogojavljensko znamenje za policiju, zdravstvo i medije   Beoinfo

Objavljeno: 16.01.2020. 16:09 Izmenjeno: 16.01.2020. 16:09

U znak zahvalnosti za očuvanje tradicije i običaja proslave praznika Bogojavljenja, Upravi saobraćajne policije – PU za Grad Beograd uručen je Bogojavljenski krst.

Organizacioni odbor Bogojavljenskog plivanja u Zemunu priredio je sednicu na kojoj su dnevnim novinama: „Večernje novosti”, „Politika”, „Blic”, „Kurir”, „Sportski žurnal”, kao i ordinaciji „Sportiva”, koja svake godine pruža besplatan lekarski pregled plivačima i Odredu žandarmerije u Beogradu, dodeljene zlatne plakete za doprinos u negovanju tradicije, saopšteno je iz Opštine Zemun.

U ime domaćina prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Zemun i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević, koji je podsetio na to da je Zemun obnovitelj i čuvar tradicije Bogojavljenske trke i pozvao građane da u duhu sabornosti učine ovaj praznik veličanstvenim.

Obnova tradicije bogojavljenskog plivanja započela je u Zemunu 1997. godine, kada je grupa entuzijasta okupljena oko Swebor saveza Beograda, uz blagoslov umirovljenog vladike mileševskog Filareta i pokojnog sveštenika prof. dr Radovana Bigovića, započela plivanje za Časni krst u Dunavu.

Zahvaljujući inicijativi Swebor saveza Beograda, Opštine Zemun i Nikolajevske crkve u Zemunu, koji 23 godine baštine ovaj crkveno-narodni običaj, bogojavljensko plivanje je postalo deo opšte tradicije srpskog naroda, a Zemun je na Zemunskom keju dobio Bogojavljenski plato i statuu Bogojavljenskog plivača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana