Bocan-Harčenko:Srbija će imati povoljno rešenje za gas Tanjug

Objavljeno: 03.03.2022. 11:45 Izmenjeno: 07.03.2022. 11:14

Naveo je da Rusija umesto Svifta ima svoj sistem koji radi i zbog čega, kaže, nema štetnih posledica.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se situacija na tržištu energenata menja iz dana u dan, a da je cena ruskog gasa za Srbiju dogovorena između predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića i da je Rusija ispunila sva obećanja.

Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na pitanje šta Srbiju čeka posle toga, Bocan-Harčenko je rekao da o tačnoj ceni niko ne može da govori i da to u ovom trenutku ne znaju ni predstavnici ““Srbijagasa““ ni ““Gasprom Njefta““ jer se, kaže, situacija stalno menja.

““Naša zajednička prognoza je da će Srbija imati povoljno rešenje. Situacija sa energentima i cenom gasa se menja u toku jednog dana, a sve zavisi od razvoja događaja““, rekao je Bocan-Harčenko za K1 televiziju.

Na pitanje o sankcijama zapada i koju je cenu Rusija spremna da plati, ambasador je naveo da iz Svifta nisu isključene sve ruske banke već one za koje, kaže, na zapadu smatraju da finansiraju i pomažu vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Govoreći o najavljenom novom paketu sankcija protiv Rusije, odnosno protiv odbrambenog sektora, Bocan-Harčenko je rekao da je to težak paket sankcija i da se očekuju štetne posledice, ali da se odbrambeni sistem te zemlje oslanja na svoju tehnologiju i resurse i da je taj sektor u poslednjih godina ostvario najveća dostignuća i da je samostalan od spoljnih faktora.

Na pitanje kako danas živi prosečna porodica u Rusiji, ambasador je kazao da se u Rusiji živi pristojno i da neće biti smanjenja plata, kao i da se ne seća perioda u istoriji Rusije kada nije bila pod sankcijama zapada.

Rezolucija štetna i za UN,verujem u nastavak saradnje sa Srbijom

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po samu organizaciju UN koja ju je donela.

„Rezolucija kao što je ova sama po sebi nije samo štetna za sadašnju, novonastalu situaciju, štetna je i po organizaciju UN. Rezolucija je još jedan udarac u globalnom smislu u OUN, a za Srbiju je OUN izuzetno važna iz razumljivih razloga“, rekao je Bocan Hračenko gostujući na K1.

Naveo je da je rezolucija Generalna skupština UN ““novi napad““ na Rusiju, ali da je, pre svega, udarac za same UN kao organizaciju.

““Kao što su sankcije prema Rusiji udarac za zapad i sve je više izjava da je veliki rizik po one koji su uveli sankcije““,

Na pitanje da li se nešto menja u odnosima dveju zemalja nakon što je Srbija sa još 140 zemalja u UN podržala rezoluciji koja oštro osuđuje Rusiju zbog rata u Ukrajini, ambasador je izrazio očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju.

„Razumemo i shvatamo pojavu pritisaka kakav se vrši na Srbiju kao i druge zemlje u takvoj sitauciji. Imajući u vidu da smo prijteljske zemlje, prijateljski narodi, dogovore dvojice predsednika, sve što određuje naš dugoročni odnos, nadamo se da ćemo ostvariti sve i da ćemo ić i dalje u razvoj naše saradnje i odnosa“, rekao je Bocan Harčenko.

Bocan-Harčenko je dodao im je kao i svakoj zemlji i pojedincu važna i moralna podrška.

„Što veću moralnu podršku imamo to bolje“, rekao je ambasador.

Kazao je da im je bio važno da svima kojima su mogli prenesu svoje objašnjeje u nadi da će ih druga strana razumeti.

Na pitanje da li se sastaje sa predsedikom Aleksandrom Vucicćem i šefom srpske diplomatije Bocan-Harčenko kaže da često razgovraju

Imali smo razgovore i o Rezoluciji, ovo je diplomatska aktivnost koja nije za javnost, rekao je ambasador.

Nismo pravili pritisak, samo smo objašnjavali svima naš odnos i analizu nacrta koji je veoma štetan.

Svaka zemlja to radi u nadi da će druga strana privhatiti objašnjenje, u Rusiji se odlično zna kakav pritisak bez ikakvih ograničenja pravi zapad, rekao je ambasador.

Na pitanje zašto Rusija devedesetih godina nije uticala u SB UN da se tadašnjoj SR Jugoslaviji ne uvedu sankcije, rekao je da je situacija u Rusiji i u ostatku sveta tada bila drugačija i da nije moguće upoređivati te dve situacije , kao i da ne vidi nijednu tačku podudarnosti.

Ambasador je, takođe, odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz SB UN i istakao da je ona stalna članica te organizacija i pravni naslednik ŠSR.

Na pitanje šta je cilj akcije u Ukrajini i dokle je Putin spreman da ide, Bocan-Harčenko je ponovio da je to zaštita naroda u Donjecku i Lugansku, kao i demilitarizacija i oslobađanje Ukrajine od neonacizma, i otklanjanje pretnje zapada iz Ukrajine prema Rusiji.

“Neistina je da je cilj okupacija Ukrajine. Operacija se razvija i završiće se čim budu ispunjeni ciljevi““, rekao je Bocan-Harčenko.

Ponovio je da nije reč o invaziji, već o specijalnoj operaciji koja ima određenje ciljeve.

Podsetio je na kako je rekao dešavanja nakon 2014. godine kada je stvorena potpuno antiruska politka protiv ruskog naroda, i Rusa protiv ruskog jezika, kulture tradicije samog temelja života i preživaljavajna ruskog naroda u Ukrajini,

Podsetio je i na dešavanja u Dombasu i Odesi i da kako kaže zapad za to nije pokazuvao pažnju, na osam godina rata i „genocida“ na Donbasu.

„Nadamo da će uz rezultat vojne opracije završiti rat i taj lanac događaja“, naveo je Bocan-Harčenko.

Bocan Harčenko je takođe rekao da zna da je predsednik Srbije morao da misli na državni intes i budućnost Srbije na prvom mestu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana