Bocan-Harčenko:Cenimo što Srbija ne podleže pritiscima tanjug

Objavljeno: 30.10.2022. 10:43 Izmenjeno: 30.10.2022. 10:43

Smatra da Zapad nikada nije razumeo Srbiju, niti karakter srpskog naroda a da Rusija vidi smisao u saradnji, zajedničkom traženju tačaka rasta i razvoja.

Visoko cenimo što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama, čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima, pažljivo vodi računa o očekivanjima srpskog naroda i ne odriče se stratešških nacionalnih interesa, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je naveo da su imenovanje nove vlade, kao i rasprava u Narodnoj skupštini, potvrdili kontinuitet ove politike.

Bocan-Harčenko je u intervjuu za Politiku rekao da Zapad direktno poručuje da će Srbija navodno skupo platiti ako ne bude sledila agresivni rusofobni kurs Vašingtona i Brisela i da će u tom slučaju, tobože, biti povučene investicije i skresana izdvajanja iz fondova EU.

„Smatramo da su pretnje i ucene kontraproduktivne, a u odnosu na Srbiju besperspektivne. Štaviše, u našem viđenju etike i morala, ponižavajuće su za stranu koja pribegava takvim metodama. Ona, očigledno, ne može da ponudi ništa intelektualnije“, rekao je ruski ambasador.

Smatra da Zapad nikada nije razumeo Srbiju, niti karakter srpskog naroda a da Rusija vidi smisao u saradnji, zajedničkom traženju tačaka rasta i razvoja.

Kada je reč o novoj Vladi Srbije, rekao je da nova vlada uvek znači novu dinamiku i da ruska strana očekuje nastavak rada rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučnotehničku saradnju, imenovanje kopredsednika sa srpske strane, jer je to važan mehanizam koji određuje ritam ekonomske saradnje.

Na pitanje zašto se Rusija stalno poziva na presedan Kosova kada pravda invaziju na teritoriju Ukrajine i tako otežava poziciju naše zemlje, Bocan-Harčenko je odgovorio da se ne pravdaju već objašnjavaju specijalnu vojnu operaciju sa stanovišta međunarodnog prava.

“ Suštinske razlike između situacije u Donbasu i “slučaja Kosova“ su očigledne. Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila tzv. nezavisnost, bezbednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od strane kijevskog režima“, rekao je Bocan-Harčenko.

Upitan da li se može desiti da će Moskva, kako tvrde zapadni analitičari, trgovati Kosovom u zamenu za Donbas i druge teritorije, rekao je da ove izjave nemaju nikakve veze sa stvarnošću i da ne može biti govora ni o kakvoj trgovini.

„Stav Rusije po pitanju Kosova je principijelan i dosledan, nezavisan od konjunkture. Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, naglasio je on.

Govoreći o tome da se često u javnosti ukazuje da naša zemlja ima neuporedivo veće ekonomske interese sa Evropom, nego sa Rusijom, Bočan-Harčenko je rekao bilateralni ekonomski odnosi u brojkama izgledaju tako što je Rusija na četvrom mestu među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i da ruska ulaganja u srpsku privredu iznose oko pet milijardi dolara.

„Ali nije toliko najvažnija aritmetika koliko sadržaj naših trgovinskih i investicionih veza. Rusko-srpska saradnja u sektoru nafte i gasa je čvrsta garancija energetske bezbednosti Srbije i njene investicione privlačnosti, stabilnog funkcionisanja srpske industrije, kao i jedan od odlučujućih faktora za premeštanje ovde napredne proizvodnje iz drugih zemalja sveta“, rekao je ruski ambasador.

Kada je reč o stavovima koji se mogu čuti a prema kojima Rusija ne bi trebalo da se ljuti ako joj Beograd uvede sankcije, jer je i ona nama uvodila devedesetih godina, kada je njoj to bilo u interesu, Bocan-Harčenko je rekao da Rusija tada i Rusija danas nisu uporedive ni politički ni ekonomski.

Naveo je da se i u Kontakt grupi i u drugim formatima Rusija prva založila za bezuslovno ukidanje restrikcija, da nikada nije odustajala od saradnje sa Jugoslavijom i da je koristila svaku priliku da je snabdeva energentima i prehrambenim proizvodima i mnogom drugom robom.

„Zahvalni smo Beogradu na principijelnom stavu o distanciranju od nelegitimnih antiruskih ograničenja koje je po diktatu Vašingtona uveo kolektivni Zapad. Naravno, bilo bi nepošteno, a i pogrešno, s obzirom na to da sa Srbijom imamo prijateljske odnose zasnovane na poverenju – ne reći da bi nas revizija ove linije razočarala“, istakao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana