Blinken:Rekao sam Lavrovu da ćemo podržati Ukrajinu,pozvao da se vrate u Start tanjug

Objavljeno: 02.03.2023. 18:43 Izmenjeno: 02.03.2023. 18:45

„Rusija bi trebalo da je prihvati“, poručio je Blinken.

 (Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao. „Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Predsednik Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, ‘Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost'“, rekao je Blinken, prenosi AP. On je na konferenciji za novinare dodao da je u razgovoru apelovao na Rusiju da povuče „svoju neodgovornu odluku i vrati se u nuklearni sporazum Novi START“. „Rekao sam Lavrovu da je obostrano poštovanje sporazuma u interesu naših zemalja. Bez obzira na to šta se još dešava u svetu, u našim odnosima, SAD su uvek spremne da razgovaraju o kontroli naoružanja, baš kao što su to radile SAD i SSSR čak i u vreme Hladnog rata“, dodao je Blinken. On je rekao da je treća tema razgovora sa Lavrovom bilo oslobađanje Amerikanca Pola Vilana iz Rusije i da su „SAD poslale ozbiljnu ponudu“. „Rusija bi trebalo da je prihvati“, poručio je Blinken. Amerikanac Vilan uhapšen je 2018. godine u Rusiji i optužen je za špijunažu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija nastaviti da insistira na istrazi o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, i „neće dozvoliti da se stvar zataška, kako Zapad pokušava“. Lavrov je naglasio da je Kina, zajedno sa Rusijom, tražila na sastanku G20 da se uključi paragraf o Severnom toku u završnoj deklaraciji, preneo je TAS S. „Što se tiče Severnog toka 1 i 2, Kina je, zajedno sa nama, govorila o ubacivanju važnog paragrafa u deklaraciji, što se, kako znate, nije desilo. Suštinski, Kina i Rusija su pokušavale da urade to. Većina učesnika G20 je izrazila razumevanje i spremnost da se slože da se takva odredba uključi u deklaraciju. Međutim, sećate se kako je Zapad reagovao na otkrića koje je objavio Simor Herš? Bili su nervozni i odmah su nakon publikacije govorili da su to ‘besmislice’ i da ‘uopšte neće ni da pričaju o tome'“, rekao je Lavrov. On je dodao da, prema njegovom mišljenju, stvar je jasna i da će insistirati da se stvar istera do kraja i da ne da Zapadu da se stvari zataškaju. Lavrov je rekao da je Velika Britanija zauzela isti stav kada je reč o incidentu u engleskom gradu Solzberiju, kada je odbila da Moskvi da rezultate testa i ostale informacije koje je tražila. Istraživački novinar Simor Herš je tvrdio, pozivajući se na obaveštajne izvore, da SAD i Norveška stoje iza eksplozija gasovoda u septembru 2022. godine. Vašington je negirao umešanost u eksplozije, nazivajući objavu novinara izmišljotinom. U Solzberiju, u martu 2018. godine, došlo je do trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, a London je tvrdio da iza napada stoji Rusija, što je Moskva demantovala i tražila dokaze.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Antoni Blinken kratko razgovarali na sastanku G20 u Indiji, javlja TASS. Kako prenosi ruska agencija, to nije bio nikakav sastanak dvojice šefova diplomatija, niti se radilo o pregovorima, već su oni samo razgovarali „u hodu“. Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta ranije je saopštio da su Blinken i Lavrov razgovarali manje od 10 minuta na marginama ministarskog samita G20 u Nju Delhiju, javlja AP. On je rekao da je Blinken iskoristio priliku da Lavrovu iznese tri američka stava: da će SAD podržavati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba da poništi svoju odluku da suspenduje učešće u nuklearnom sporazumu Novi START, kao i da oslobodi pritvorenog Amerikanca Pola Vilana, navodi američka agencija. Indijski premijer Narendra Modi pozvao je u Nju Delhiju ministre spoljnih poslova iz Grupe 20 (G20) da se danas dogovore o globalnim pitanjima na početku sastanka kojim će, izgleda, dominirati rat u Ukrajini, a biće reči i o ekonomskim pitanjima. Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Gang.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana