Blagojević: Ima još da se radi na obezbeđenju objekata

Objavljeno: 16.03.2016. 11:49 Izmenjeno: 16.03.2016. 11:49

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da je Srbija krenula putem obezbeđenja objekata od poplava, ali da ima još dosta toga da se uradi po tom pitanju.

„Ma koliko bezbedniji mi bili, mi i dalje nismo bezbedni. Krenuli smo putem obezbeđenja, ali imamo još dosta da radimo“, rekao je Blagojević za TV N1.

Objašnjava da smo bezbedniji jer je postojeća struktura ojačana, ali da ona nije dovoljna.

„Zato se ušlo u nove projekte, ali to su ogromni kapitalni projekti. Ne može preko noći da izrastu“, kaže Blagojević.

Blagojević je rekao i da još nema zvanične procene štete, ali da je prema preliminarnim procenama voda stigla do oko 700 stambenih objekata, 100 privrednih subjekata, 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Konačne informacije će uskoro doći nakon čega dolazi priznavanje prava na pomoć i isplata pomoći“, objašnjava Blagojević, dodajući da bi procena trebalo da bude završena ove sedmice, nakon sledi isplata pomoći u novcu.

Dodao je da su u Srbiji češće padavine, te da se suočavamo i sa češćim izlivanjem bujičnih potoka, koji su ujedno i najveća opasnost, a, kako kaže, samo u slivu Morave ima 18.000 bujičnih vodotokova.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kaže da je tri milijarde dinara ukupan obim stredstava uložen u postojeću infrastrukturu za odbranu od plavljenja.

„Na 304 lokacije su urađeni radovi da se infrastruktura vrati na pređašnje stanje. U 17 opština, u kojima je sada u poslednjim poplavama proglašena vanredna situacija, uloženo je 612 miliona dinara u obnovu. Za novu infrastrukturu je opredeljeno 425 miliona dinara“, naveo je Blagojević i dodao da je u Svilajncu najviše uloženo.

U tom gradu se, prema njegovim rečima, gradi potpuno novi projekat, regulacija reke Resave, koja bi trebalo da spreči svaku buduću poplavu.

Kako kaže, selo Subotica neprestano je izloženo riziku od plavljenja, sada je srušen most, pa je investirano u izgradnju novog mosta.

„Nakon toga to selo više neće videti poplave“, rekao je Blagojevic, dodajući da je u Šapcu i Bogatiću uloženo 130 miliona dinara u obnovu postojeće infrastrukture.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana