Bjegović: Do sada najopasnija provokacija Aljbina Kurtija Tanjug

Objavljeno: 13.10.2021. 16:26 Izmenjeno: 14.10.2021. 09:51

Profesor na Fakultetu za bezbednost Miroslav Bjegović izjavio je da je današsnji upad specijalnih jedinica Kosovoske policije na Sever Kosova jedna od najvećih i bezbednosno najopasnijih provokacija koju je lansirao kosovski premijer Aljbin Kurti

„Situacija je zaista ozbiljna, jer su specijalne jedinice kosovske policije prvi put bile spremne da upotrebe oružje protiv golorukog naroda. Za mene, iz bezbednosnog ugla, ovo je jedan od najstrašnijih prizora zastrašivanja srpskog naroda kome se šalje poruka da su kosovske vlasti spremne na završni čin, a to je da srpskog naroda na KiM nema“, ocenio je Bjegović za Tanjug.

On smatra da su povod za akciju lokalni izbori koji će se na KiM održati u nedelju, i da je to pokušaj Aljbina Kurtija da popravi svoj ozbiljno poljuljani rejting. Sem toga, Bjegović smatra da su pripadnici kosovske policije želeli da isprovociraju reakciju srpske strane, kako bi srpska strana opet bila optužena da je ona izazvala incident i eventualno izazvala sukob širih razmera.

„Za razmišljati je šta onda može ubuduće da se desi. Mi ne možemo da razmišljamo kakve će sukobe i bezbednosne rizike za srpski narod predstavnici kosovske vlasti da izazovu“, istakao je Bjegović, koji veruje da će se slične akcije nastaviti i posle izbore.

On veruje da je reakcija srpske strane kosovskim Albancima jasno pokazala kako bi Srbija reagovala na ugrožavanje bezbednosti srpskog naroda.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otišao u Rašsku, podignuta je borbena gotovost srpskih snaga i mislim da je to njima pokazatelj kako bi Srbija reagovala na ovako nešto, a upravo po Rezoluciji 1244 ima pravo da zaštiti srpski narod u slučaju da to ne uradi KFOR i da pošalje 1.000 vojnika na prostor KiM“, zaključio je Bjegović.

On ističe da posebno zabrinjava to što se, kako kaže, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ne bi usudili da uđu na Sever Kosova bez odobrenja i saglasnosti KFOR-a.

„Mislim da je krajnje vreme da EU reaguje na takve provokacije, koje mogu dovesti do oružanog sukoba ne samo između Srba i Albanaca. Region Balkana je izuzetno osetljiv i takva vrsta sukoba se može proširiti na ceo Balkan, pa čak i na samu EU“, upozorio je Bjegović i dodao da je poznato da je ta država, kako je rekao, stvorena na terorizmu čije ćelije prete celoj Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana