Bivši imam iz Bara poginuo u redovima Islamske države

Objavljeno: 22.04.2016. 16:33 Izmenjeno: 22.04.2016. 19:01

Nekadašnji imam iz Bara Adem Mustafić peti je državljanin Crne Gore koji je poginuo ratujući u redovima Islamske države, potvrđeno je danas u Baru.

Mustafić je bio imam u jednoj od džamija u Baru i pre tri godine je napustio službu i pridružio se Islamskoj državi u Siriji, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) glavni barski imam Mujdin Milaimi.

Crna Gora se poslednjih godina suočava s vrbovanjem i odlaskom njenih državljana u redove Islamske države.

Procene o broju crnogorskih državljana na stranim ratištima kreću se od desetak do više desetina, a u poslednje vreme je zabeležena i pojava „povratnika“.

Država zakonom usvojenim prošle godine kažnjava odlazak na strana ratišta kao i bilo kakvu pomoć učesnicima na frontovima van Crne Gore.

Poslednje procene Islamske zajednice objavljene u medijima u martu, ukazale su da se devet pripadnika Islamske države vratilo s ratišta u Crnu Goru.

Oni su pod stalnim nadzorom crnogorskih bezbednosnih službi, a među njima ima i onih koji su pod istragom.

Povratnici, pripadnici radikalnih islamističkih grupa i tumačenja Islama otvoreno su se suprotstavljali Islamskoj zajednici Crne Gore.

Milaimi je kazao Slobodnoj Evropi da Islamska zajednica ulaže „velike napore“ da odvrati mlade ljude od „pogrešnog puta“.

Prema njegovim rečima, stradali Mustafić je „imao svoje ideje i niko nije mogao da ga spreči da uradi to što je uradio“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana