Bin Zajed u poseti Srbiji, sastao se sa Vučićem tanjug

Objavljeno: 10.10.2022. 18:04 Izmenjeno: 13.10.2022. 16:27

Iz Beograda, kako prenose ruski mediji, šeik Bin Zajed otputovaće u posetu Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, za koga je ispred Palate Srbija priređen svečani doček.

Predsednika UAE docekao je predsednik Aleksandar Vučić, a nakon toga usledili su plenarni sastanak dveju delegacija i razgovor u četiri oka Vučiha i bin Zajeda.

Ova poseta šeika bin Zajeda Srbiji je prva radna poseta, nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Od 2012.godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, a poslednji put sastali su se u septembru, u Abu Dabiju.

Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučiha u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dve zemlje.

Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto.

Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju je bila veoma značajna, jer su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.

“ Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima“, rekao je tada predsednik Vučih.

Emirati su do sada Srbiji više puta pomogli, tako su 2014. godine uputili pomoć za saniranje štete izazvane katastrofalnim poplavama, a i više navrata uputili su i značajnu medicinsku pomoć u cilju efikasnijeg suočavanja sa pandemijom korona virusa.

Inače, Srbija i UAE imaju važne zajedničke projekte, a najviše se izdvaja „Beograd na vodi“, najvažniji graditeljski poduhvat od Beča do Istanbula. Zatim, tu su ulaganja u nacionalnu avio- kompaniju Er Srbija, investicija kompanije Al Dahra, međunarodne korporacije specijalizovane za agrobiznis, izgradnja najvećeg vetroparka u Srbiji, koji radi kompanija Mubadala, izgradnja hotela na Kopaoniku, zajednička izgradnja fabrike vakcina protiv korona virusa, otvorena je Mirabank. Nisu zanemarljivi i mnogobrojni drugi projekti koji su u fazi realizacije.

Svetski mediji bin Zajeda svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujuci mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Iz Beograda, kako prenose ruski mediji, šeik Bin Zajed otputovaće u posetu Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić:Sa milijardom iz UAE potpuna likvidnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučih rekao je da će kredit od Ujedinjenih Arapskih Amirata u iznosu od milijardu dolara biti na raspolaganju dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma i da će time biti obezbeđena potpudna likvidnost zemlje.

Na pitanje Tanjuga da li su sredstva kredita od UAE na raspolaganju i kada će biti, Vučić je odgovorio da jesu, ali da Srbija mora da obavi još neke svoje tehničke stvari i da to ratifikuje i da će dan posle toga imati sredstva.

„Toliko je veliki prijatelj ove zemlje Šeik Muhamed da se ljutio na svoje ljude misleći da su oni usporavali, ali nisu, mi smo“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija u ovom trenutku ima dve milijarde i 200 miliona u evrima na svom računu.

„Dakle potpuna likvidnost bez problema. Kada dođe i ta milijarda na racun Republike Srbije onda vam je jasno da imamo veliku likvidnost“, istakao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana