Bilstrem: Sve odredbe Ohridskog sporazuma da se primene odmah tanjug

Objavljeno: 19.04.2023. 12:27 Izmenjeno: 21.04.2023. 09:53

foto tanjug   Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu. On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Vučićem, rekao da […]

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu. On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Vučićem, rekao da Srbija pripada EU, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog purta. „Švedsko predsedavanje drži Zapadni Balkan visoko na agendi, Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama. Zemlje u regionu su suštinski partneri u zalaganjima da održimo stabilnu Evropi“, rekao je Bilstrem. On je istakao da je njegova poseta odraz snažnih veza Srbije i Švedske i podsetio da u toj zemlji radi oko 130.000 državljana Srbije, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana. Dodao je da je sa Vučićem razgovarao i o tekućim reformama i problemima, vladavini prava, slobodi medija… „Važno je da se Srbija potpuno uskladi sa EU“, rekao je on.

Švedska je jako važan partner našoj zemlji, ono što je jako važno da u prva dva meseca imamo dodatno povećanje našeg izvoza u Švedsku. Zahvalni smo švedskim investitorima koji zapošljavaju srpske radnike. Govorili smo i o srpskoj dijaspori koja predstavlja most između naših naroda – istakao je Vučić.

– Gospodin Bilstrem je posebno instistirao na tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ja sam razumevajući poziciju Švedske, rekao da i nas mora neko da razume. Mi čeznemo da ostanemo vojno neutralni. Baš taj blok je 1999. napao našu zemlju. Što se tiče evropskog puta Srbije, mi smo uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci – naveo je predsednik.

O situaciji na KiM

– Govorili smo i o situcaji na KiM. Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama. O tome sam obavestio sve na kugli zemaljskoj. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, kada formirate ZSO, tek kada to ispunite, mi ćemo svoj deo posla da ispunimo. Nema igre oko toga. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Imali smo prilike da naučimo od svih kako to izgleda u svetu.Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner i koliko želimo da učinimo ono za šta smo dali javnu reč- kazao je Vučić.

Razumeli smo sve poruke Švedske, od toga da moramo da uvedemo sankcije, do toga kako treba da se ponašamo u odnosu sa Prištinom. Mi smo nezavisna i suverena država, donosićemo odluke na takav način. Hvala na otvorenosti i iskrenosti. Sve najboljr želim Švedskoj i našem narodu – zaključio je predsednik Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana