Biciklistička vožnja podrške obolelim od raka debelog creva Tanjug

Objavljeno: 12.06.2021. 14:56 Izmenjeno: 14.06.2021. 09:03

Više stotina sugrađana vozilo je danas bicikl 4.000 metara centrom Beograda kako bi se skenula pažnja na probleme pacijenta obolelih od raka debelog creva.

Vožnjom su Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre ukazali da je moguće da se sačuva više od 4.000 života svake godine ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, saopštila su ova udruženja.

„Da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja“, izjavio je dr Vladimir Nikolić, onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

On je ukazao da rak debelog creva predstavlja značajno zdravstveno opterećenje stanovništva, na šta ukuzuju trenutne stope obolevanja i smrtnosti.

Dr Feđa Ðorđević, onkolog Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dodao je da se u Srbiji rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 – 30% viši nego u razvijenim zemljama Evrope.

„U Srbiji, rak debelog creva 2. je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Približno 25% pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu“, rekla je dr Jelena Jevtović, iz Kliničkog centra Srbije napominjući da su ključ uspešnog lečenja preventiva i rano dijagnostikovanje.

Zato je preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove.

Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u očuvanju zdravlja rekao je dr Siniša Radulović, klinički farmakolog i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije.

Vožnju je podržalo i udruženje Ulice za bicikliste, a vozilo se organizovanom rutom centrom grada od Trga Nikole Pašića do Parka Ušće simboličnih 4.000 metara za 4.000 života obolelih od raka debelog creva u Srbiji svake godine.

Učesnici su imali plave majce jer je plava simobol borbe protiv raka debelog creva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana